Свјетски медији о изборима у БиХ

Најновији прелиминарни резултати избора у БиХ показују да ће националисти чврсто остати на власти у тој земљи, оцењује данас АП.

Ројтерс наводи да ће предњачење српских, хрватских и муслиманских етничких партија у гласовима у њиховим регионима вероватно – успорити пут БиХ ка ЕУ.

У извештају из Сарајева, Ројтерс наводи да је, према изборним резултатима, „српски националиста који се противи Босни као држави добио место у трочланом председништву те земље“.

„Највеће партије српских, муслиманских и хрватских заједница у БиХ, које су углавном биле на власти све време откако је окончан рат вођен од 1992. до 1995, већином су учврстиле своју доминацију на свим нивоима комплексне босанске владе“, оцењује британска агенција.

Уз то, напомиње да је чврст утицај етничких партија осујетио напоре реформисања економије и обезбеђивања чланства БиХ у западним организацијама као што су ЕУ и НАТО.

Ројтерс преноси изјаву политичког аналитичара и историчара који се бави Балканом Марка Атиле Хоареа, који каже да ће „јучерашњи избори, умногоме као и ранији избори у Босни, послужити да се овековечи политички ћорсокак и отежа приступање те земље ЕУ и НАТО“.

Истовремено, у свом извештају из Сарајева, Асошиејтед прес наводи да „резултати које су данас објавиле изборне власти показују да ће националистичке странке преовладати у парламенту БиХ и парламентима у српској мини-држави и муслиманско-хрватском региону“.

АП оцењује да резултати, на основу више од 80 одсто пребројаних гласова, потврђују и да ће, како је наведено, „проруски српски лидер“ Милорад Додик освојити српско место у трочланом председништву БиХ.

Исход избора, закључује америчка агенција, „задаје ударац надама у премошћивање етничких подела у БиХ после рата у којем је убијено 100.000 људи, и угрожава тежње те земље ка придруживању ЕУ“.