Тајна савршених чварака

Сезона прављења чварака, кобасица, сланине и осталих месних делиција без којих не можемо замислити зимски период само што није почела. Ми вам данас откривамо тајну савршених чварака.

Чварци су наше најбоље грицкалице, савршено пашу уз пиво и вино, а у комбинацији са црвеним или бијелим луком су просто незамењиви.

Чварци се и дан данас на нашим просторима масовно праве, а готово свако домаћинство има неку своју тајну и баш своје сматра најбољима. Ми смо за вас прикупили искуства људи широм региона и открили вам њихове тајне савршених чварака.

Већина оних који годинама праве чварке се слажу да је најбитније сланину резати на одговарајуће комаде који не смију бити ни превелики нити превише мали. Ако су комадићи превелики сва маст се неће успјети отопити и кад маст буде спремна за скидање у њима ће остати још масти. С друге стране уколико су чварци превише мали тиме ћете смањити квалитет масти.

Ипак, кажу домаћини широм региона да је најгоре што можете направити то, да неједнако изрежете сало, а савршена величина комада требало би да буду око три центиметра.

Током резања чварака треба да обратите пажњу и на температуру просторије на којој их режете, што нижа температура то боље и зато вам ми препоручујемо да набавите рукавице без прстију и то обавите напољу. Једна ракијица прије посла да вас загрије сигурно неће шкодити.

Kад се сланина изреже и стави у велику посуду, у првих пола сата је неопходно стално мијешање. За вријеме топљења чварака је добро додати млијеко да би чварци добили своју боју. Kоличина млијека која треба да се дода јесте 1 децилитар на количину од 10 килограма сланине, што више млијека то ће чварци бити тамнији. Савршено вријеме за додавање млијека јесте када маст почне да се пени, а комади сланине још увијек нису добили боју. Додавањем млијека спречићете и да се маст превише пени, а самим тим и опасност од опекотина.

Оног тренутка кад је маст бистра, а чварци имају своју препознатљиву боју вријеме је да их циједите. Многи тврде да чварци не треба да се соле, јер на тај начин губе хрскавост, али то је опет ствар укуса.
Дуван чварци

Један од најпознатијих специјалитета Ваљевског краја су свакако дуван чварци који су име добили јер изгледом личе на исјецкан дуван.

Многи ваљевски домаћини, рецептуру за дуван чварке крију и љубоморно чувају, али је Снежана Ђаковић са Агропресс сајта одлучила своју тајну подијелити са свијетом.

Она каже да је за дуван чварке потребно свињско месо друге и треће категорије (плећка, врат, ребра) и свјежа сланина, с тим да на килограм меса долази 1,5 килограм сланине. Сво месо се исијече на комаде приближно једнаке величине, прелије се водом па се кува 6-7 сати док се месо не почене распадати. Након тога, добијена „месна каша“ се кува док не испари сва вода и остане само маст. За ову радњу је потребно стално мијешање и лагана ватра. Kад су чварци готови, исте секунде се циједе и стежу кроз платно, растресају и соле.