У којој европској држави се највише чита?

Французи у просjеку читају књиге два минута дневно, Италијани, Аустријанци и Румуни пет, а грађани Србије шест минута, објавила је Европска статистичка служба поводом Сjветског дана књиге који се о0биљежавао 23. априла.

 

Естонци читају просјечно 13 минута дневно, а Финци и Пољаци минут краће, колико и Норвежани, док Мађари над књигом проведу 10 минута, показало је истраживање спроведено између 2008. и 2015. које је обухватило људе старе између 20 и 74 године из 15 чланица ЕУ, Норвешке, Србије и Турске.

Подаци Евростата показују да су домаћинства у ЕУ у 2016. потрошила више од 90 милијарди евра или 1,1 одсто укупне потрошње на књиге, новине и писани материјал, односно 0,6 одсто бруто домаћег производа ЕУ.

Гледано по становнику, ријеч је о суми од око 200 евра за књиге и новине. Истовремено, домаћинства у ЕУ за књиге, новине и писани материјал издвајају мање од половине потрошње на рекреацију и културне садржаје.

На књиге највише троше Словаци, 2,1 одсто укупне потрошње домаћинстава, а најмање Бугари и Грци, по 0,6 одсто.

Највише „књишких мољаца“ је у Финској, где 16,8 одсто испитаника каже да им је читање књига једна од активности којима посвећују вријеме. Слиједе Пољска са 16,4 одсто и Естонија са 15 одсто „читача“.

С друге стране, у Француској само 2,6 одсто испитаних посвећује вријеме читању.

У Србији се за осам одсто испитаника може рећи да су „књишки мољци“, у Турској за 10 одсто, а у Норвешкој за 18 процената, објавио је Евростат.

„Читачи“ просечно читају књиге између сат у Француској и сат и по дневно у Мађарској.

У свим земљама, показују статистике, више читају жене него мушкарци, али мушкарци који читају то раде дуже него жене.

Б 92
фото:интернет