У манастиру Гомионица изложени рукописи стари више од 700 година

Владика бањалучки господин Јефрем, освештао је јуче у манастиру Гомионица музејску поставку, тзв. „Kочићеву школу“, у оквиру које су изложена најзначајнија сачувана умјетничка дјела из историје овог манастира, међу њима и она из XIII и XIV вијека.
“Манастир је сам по себи национално благо, јер је толико вијекова проживо под ратовима, окупацијама и разним изазовима. Више пута спаљиван, више пута исељаван, тако да је све оно што је сачувано из тих турбулентних времена од данас доступно грађанима Бањалуке”, казао је градоначелник Игор Радојичић, који је присуствовао освештењу и отварању музеја.

Он је подсјетио да је Град подржао отварање ове музејске поставке која представља дио наше националне историје.
“Поред реконструкције Kочићевог огњишта, отварања Kочићеве собе у Народној и универзитетској библиотеци и овдје у Гомионици имамо један простор који нас подсјећа на његово дјело, а с обзиром да је његов отац Герасим у манастиру био сабрат, постоји историјска веза Kочића са овим простором”, казао је Радојичић.

Историчар умјетности Љиљана Шево, прецизирала је да се у овој ризници могу наћи изванредни примјери српског, грчког и руског иконописа, рукописи од непроцјењиве вриједности из XIV вијека као и примјерци из најстаријих српских штампарија из XVI вијека, те други вриједни предмети.