Успјех КРУШЕБЧKЕ БУРЕКИЈАДЕ премашио сва очекивања

У МЗ Крушево Брдо јуче је одржана прва Крушебрчка Бурекијада. Домаћини и домаћице су спремили аутентичне крушебрчке буреке под сачем, два казана куханих салатица са кољеницама и сланином, погаче, курузе, домаћу ракију и друго пиће. Све је то послужено за преко 200 гостију у сали омладинског дома гдје је био спремљен и етно кутак старих предмета, који је изазвао велику пажњу гостију.

Манифестација је почела са турниром у игри прстена са 8 пријављених екипа Крушебрдаца: ВУЦИ, ТРИ СОКОЛА, ОКО СОКОЛОВО, ПИЛИПОВИНА, КОМПШИЈЕ-НОВАКОВИЋИ, ПОТОК И ВИЛЕНО КОЛО. У првом кругу су испали: ВИЛЕНО КОЛО, ТРИ СОКОЛА, ВУЦИ и ОКО СОКОЛОВО. У полуфиналу су се састали: КОМШИЈЕ – СТАНКОВИЋИ и ПИЛИПОВИНА – ПОТОК. Финални сусрет је одигран у старинском амбијенту етно кутка и по старински на поду између екипа ПИЛИПОВИНА – КОМШИЈЕ НОВАКОВИЋИ. Побједник је екипа КОМШИЈЕ НОВАКОВИЋИ. Треће мјесто су судије одлучиле на основу броја прикупљених бодова и то је екипа ПОТОКА иако ни СТАНКОВИЋИ нису пуно заостајали. За екипу Потока је наступила и једина дама такмичар Јела Стојановић.

Док је трајао турнир у игри прстена, истовремено су се спремали буреци под сачевима у сусједном објекту гдје су све домаћице активно радиле, а Нада Девић из Лугића је за ТВ екипу приказала како се старински спремао бурек, испред сача, развијајући коре на софри оклагијом.

Буреци и остали домаћи производи си изложени на припремљене домаћинске столове док су организатори одржали поздравну ријеч.

Бато Стојановић је водио програм па је за увод препустио ријеч како рече “главном кривцу” за ово дешавање Горану који је позвао присутне да се прво са минитом шутње ода почаст свим јунацима Крушева Брда погинулим у прошлом и свим претходним ратовима. Након тога су поздрављени и исказана је захвалност свим присутним гостима, посебно Начелнику општине Зденку Сакану и великом доброчинитељу Далибору Вишићу који је и обновио омладински дом у којем се одржавала Бурекијада. Речено је да је циљ обнове старих обичаја заправо обнова села јер како се каже кад нестане обичаја нестаће и села. Споменуто је све што је у прошлој години урађено у селу и за село. Поздрављени су Крушебрци широм свијета и посебно “завичајно удружење Кушево Брдо” у Војводини које је исто веома активно у очувању наше традиције и идентитета.

Након тога је почео свечани дио Бурекијаде са свирком и пјесмом Бате, Вељке и Горана. У склопу свечаног дијела додијељене су захвалнице домаћинима бурекијаде који су спремали храну, учесницима и судијама у игри прстена, проглашени су побједници и додијељени пехари у игри прстена.

За спремање бурека није било избора најбољег већ је одлучено да су сви домаћини побједници. Комплетан догађај и причу о начем селу ке снимила екипа емисије “капи завичаја” са Славишом Сабљићем на челу. Славиши је такође уручена захвалница. Посебно занимљиву тачку у свечаном дијелу је имао и наш мађионичар Хаџи Боро Станковић.

Славље се наставило све до ноћи када је припремљен и ватромет за крај манифестације. Одушевљени домаћини и гости су сложни у приједлогу да се ова манифестација понавља сваке године, што је и обећано.