Вечерас свечано отворен 4. међународни „Дамски лов на вука“

Вечерас је пригодном вечером и дружењем у которварошком хотелу „St. Petar“ отворен тродневни програм 4. међународног „Дамског лова“, који представља јединствену ловачку манифестацију, која ће се одржати у Котор Варошу од 13 до 15. јануара. Испред домаћина ове манифестације пригодним ријечима добродошлице се обратио Недељко Гламочак, предсједник ЛУ „Узломац“ Котор Варош.

Ова манифестација је један амбасадор који шири љубав, пријатељство и познанство међу људима, а уједно уз то иде политика, економија, привреда и сви други видови сарадње. Мислим да Котор Варош и уопште Република Српска има огромне потенцијале у ловном туризму, али их довољно не користимо. Управо дамски лов у свим земљама у окружењу и шире су итекако заживјели. Током читаве године је пун календар сличних активности и општина Котор Варош има шансу да уђе у тај календар и да ова манифестација постане стална и традиционална у Републици Српској“, истакао је Гламочак.


Наредне године организацију ове манифестације која већ сада превазилази организационе могућности само једног ловачког удружења, преузеће Ловачки савез Републике Српске.

Наредној, петој по реду манифестацији „Дамски лов“ приступићемо веома озбиљно, и већ предузимамо активности за организацију ловачког „Дамског клуба“ који би окупио ловкиње из свих ловачких удружења на нивоу Републике Српске. Још разматрамо који би то лов био најатрактивнији за пето издање „Дамског лова“, и то ће највјероватније бити лов на вука или препелицу, али ћемо свакако уважити све сугестије и савјете које будемо добили од наших чланова“, рекао је Саво Минић, предсједник Ловачког савеза Републике Српске.

Учешће у овогодишњем „Дамском лову“ узеће и ловкиње из Мађарске које већ двије године редовно долазе у Котор Варош, по први пут ове године гошћа Котор Вароша је ловкиња Силвија Селеши.

Ја долазим из Мађарске и чланица сам Дамског клуба „Дијана“ који броји близу 200 ловкиња. Бавимо се организацијом разних кулинарских ловачких дружења и учесници смо многобројних ловачких такмичења. Организујемо ловачке балове и његујемо мађарску културу. Већ смо били у Аустрији, Словачкој, Хрватској ,Србији. Ја сам први пут у Котор Варошу, али су зато моје колегинице из Мађарске већ двије године биле учеснице ове манифестације и на њихов наговор сам дошла у Републику Српску и овај дивни град и већ сада носим лијепе успомене, а тек смо почели са дружењем“, истакла је Селешијева.

Ловци сутра лове на подручју ЛУ „Борчићи“ Шипраге које ће бити сутрашњи домаћин манифестације, јер је на том подручју концентрација вука већа, него у Котор Варошу или Масловарама. Док ће домаћин у недјељном лову бити ЛУ „Узломац“ када ће бити организован лов на вука и дивљу свињу. У ова наредна два дана очекује се око 20 ловкиња и преко 200 ловаца из Србије, Мађарске, Бугарске, Хрватске и БиХ који ће узети учешће у овој ловачкој манифестацији.

Подршку ЛУ „Узломац“ у организацији ове манифестације пружило је Министарство трговине и туризма РС, Министарство вањске трговине и економских односа при Савјету министара БиХ, Општина Котор Варош и Ловачки савез Републике Српске.