Виолинисткиња Лидија Бојиновић: Свршени студенти углавном бјеже из земље

Млада и талентована бањалучка виолинисткиња Лидија Бојиновић одржаће у септембру и октобру два цјеловечерња солистичка концерта у реномираним концертним салама у Београду.

Након успјешних концерата почетком године, када је забиљежила први наступ са симфонијским оркестром Бањалучке филхармоније на новогодишњем концерту у Бањалуци, она се први пут представила и београдској и новосадској публици солистичким концертима у

Музичкој галерији Коларчеве задужбине у Београду и у Градској кући у Новом Саду.

Након ових запажених наступа, позвана је да наступи у концертној сали Културног центра Београда, 24. септембра, гдје ће наступити са новим концертним програмом који је састављен од композиција Баха, Бетовена, Сен Санса и Шумана.

Затим је у октобру очекује одраније заказан други концерт у Коларчевој задужбини, у којој током године у оквиру концертне сезоне наступају реномирани свјетски музички умјетници.

“Ова година била је веома успјешна за моју концертну каријеру. Наступила сам први пут као солиста са симфонијским оркестром Бањалучке филхармоније, у којој свирам још од 2012. године као члан оркестра и са којим сам као оркестарски музичар наступала широм региона и Европе, а затим сам се представила, такође као солиста, наступивши са симфонијским оркестром Академије умјетности у оквиру манифестације ‘Дани Владе С. Милошевића‘”, каже Бојиновићева додајући да су јој набројани наступи били значајно професионално искуство те да ће на концертима у Београду наступити са Катарином Хаџи-Антић Татић, пијанисткињом и умјетничким сарадником на Катедри за гудачке инструменте Факултета музичке уметности у Београду.

Поред концертних активности, ове године Лидија Бојиновић остварила је још један значајан успјех – примљена је у звање асистента на предметима виолина и методика виолине на Академији умјетности у Бањалуци.

“То је за мене велики успјех, будући да за нас музичаре, нажалост, нема неке велике перспективе и још не постоји професионални симфонијски оркестар у Републици Српској који је јавна институција, па свршени студенти немају своје радно мјесто на којем би се бавили послом за који су се школовали, већ све чешће напуштају земљу и одлазе у оркестре у градове региона”, истиче ова виолинисткиња.