Више од 4.500 казни због појаса и сједалица

Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске санкционисали су 4.582 учесника у саобраћају због некориштења сигурносног појаса и сједалица за дјецу. Све казне су написане у периоду од 25. јануара до 28. фебруара у акцији “Појас и сигурносне сједалице за дјецу”.

Од укупног броја, због некориштења сигурносног појаса санкционисан је 4.471 учесник у саобраћају, док је преосталих 111 кажњено због некориштења сједалице за дјецу.

Из полиције подсјећају све учеснике у саобраћају да су у обавези да користе безбједносни појас, како у својству возача и сувозача, тако и у својству путника.

Дјеца до 5 година на задњем сједишту су у обавези да буду у сигурносној сједалици правилно постављеној и причвршћеној, док су дјеца од 5 до 12 година у обавези да користе безбједносни појас.

Дјеца до 12 година се не смију превозити на предњем сједишту, с тим да дјеца до 2 године се смију превозити на предњем сједишту у сигурносној сједалици окренутој у супротном смјеру од смјера кретања возила са искљученим ваздушним јастуком на мјесту сувозача.

“За непоштовање законских одредби предвиђена је новчана казна. Центар јавне безбједности Бања Лука подсјећа да су саобраћајне прописе дужни поштовати сви учесници у саобраћају, како не би угрозили своје, али и животе других учесника у саобраћају“, саопштено је из ЦЈБ Бањалука.