Вјерски календар: Данас је Марковдан

Српска православна црква и вјерници данас празнују Марковдан, крсну славу код многих Срба која се слави два дана послије много распрострањеније – Ђурђевдана.

Апостол и јеванђелиста Марко (Јован Марко) био је син богате жене Марије, која је била пријатељ хришћанима, један је од апостола (ученика) Исус Христа и аутор првог јеванђеља.

Према предању, његов ујак, Апостол Варнава и апостол Павле узели су га у пратњу на првом мисионарском путовању у Антиохију. Касније са ујаком Варнавом одлази на Кипар, а са апостолима Петром и Павлом у Рим. Свети Петар поставља Марка за епископа и шаље га у Мисир да проповиједа. Тако је Свети Марко био први проповједник Јеванђеља и први епископ у Мисиру. Проповиједао је у Ливији, Амоникији и Пентапољу. Из Пентапоља прешао је у Александрију. У Александрији Свети Марко је основао цркву Божју, поставио епископа, свештенике и ђаконе.

Предање га сматра оснивачем Цркве у Александрији. Уморен од незнабожаца сахрањен је био у Александрији. Године 828. његово тијело украли су млетачки трговци и однијели га у у Венецију гдје данас лежи његов саркофаг у цркви светог Марка.

Апостол Марко је писац, по времену писања, првог Јеванђеља, које носи његово име – Свето Јеванђеље по Марку.

Српска православна црква слави светог јеванђелисту и апостола Марка (Марковдан) 8. маја по Грегоријанском календару (25. април по Јулијанском календару).

Обичаји и народна вјеровања

Српски сељак на данашњи дан није излазио на њиву јер је страховао да ће га апостол Марко оштро казнити градом, олујом и громовима који ће му уништити љетину.

Срби вјерују и да на данашњи дан ваља одријемати само ако је неко дријемао и на Ђурђевдан јер је то једини начин да се „излијечи“ од спавања које би могло да га прати читаве године.

Ако нисте дријемали на светог Ђорђа, немојте ни данас јер ћете цијеле године бити троми и поспани.

(Курир)