Вјерски календар: Данас је Свети пророк Илија

Српска православна црква и њени вјерници данас славе Светог Илију, у народу познатог као Илија Громовник.

Православни вјерници данас обиљежавају празник старозавјетног пророка и новозавјетног светитеља Илије. Свети Илија, веома поштован у православљу као строг и непоколебљив проповједник етичких вриједности, присутан је у Старом и у Новом завјету као пророк чије је особине преузело хришћанство доводећи га у везу са настанаком нове вјере и новим Христовим доласком. Према предању, Свети Илија је био међу пророцима који су се на Тавору поклонили Исусу Христу на дан Преображења Господњег, када се јавио својим ученицима са поукама нове вјере, па се зато лик светог Илије слика на преображенским празничним иконама.Свети Илија је присутан и у визији светог Јована Богослова у којој се његова улога везује за будућност хришћанске цркве и други долазак на земљу Христа Спаситеља – ново преображење коме се нада и у који вјерује хришћански свијет. Према књизи Откровења Јовановог, други долазак Христов најавиће Илија са старозавјетним пророком Енохом и њиховим страдањем треба да почне ново преображење човјечанства.

Управља муњама и громовима

Српски народ многе природне појаве приписује светом Илији којем је преласком у хришћанство приписао и особине свог старог бога Перуна, који је управљао муњама и громовима.Према народном вјеровању и традицији, свети Илија се вози у ватреним колима која вуку четири коња, из чијих ноздрва избија пламен, а грмљавина је тутњава његових кола којима се вози по небу и облацима. Свети Илија Громовник, како га још зову у народу, пада у најсушније и најтоплије доба године, а обичај је да се на његов празник не ради у пољу, да се не би навукао гњев светитеља. Свети Илија је у Србији слава ваздухопловаца, обнародована указом из 1924. године. Пропашћу краљевине Југославије та традиција ваздухопловаца је прекинута, али је обновљена 1992. године.

Данас узмите мед
Мед који се вади на Илиндан служи као лијек, па ако знате неког пчелара, обавезно га данас узмите. Народ вјерује да мајке њиме треба да намажу децу по образима како би била здрава.

Народна вјеровања

Вјерује се да Свети Илија није умро већ да се жив, пламеним кочијама, вазнео на небо, па се та сцена слика на празничким илинданским иконама. Позната је и сцена са светим Илијом у пећини, у коју се склонио од охолог цара Ахава, а гавран му доноси храну. Према предању, Илија Тесвићанин рођен је у Тесвиту у Израиљу у 9. веку пре Христа (816. године). Био је жртва прогона цара Ахава који је под утицајем своје жене Језавеље напустио Мојсијеву вјеру и „славио туђе богове“.

Илиндански збор у Врбањцима код Котор Вароша

Бројни Которварошани, али и гости из других општина и градова су увијек добродошли на дружење на овом познатом зубору уз помоћ ког се чувају традиција и обичаји. Збор траје два дана, почиње уочи Илиндана и траје и 2. августа цијели дан. Госте очекује интересантан и забаван садржај који прати оваква окупљања народа. Међу Србима постоји изрека “Од Светог Илије, сунце све милије”. Такође, многи се одлучују да мушкој деци дају име по овом светитељу, јер је симбол снаге и неустрашивости.