Влада стимулише младе да остану

Након података да све више људи жели да напусти Републику Српску, у Министарству породице, омладине и спорта Републике Српске увјеравају да Влада чини све да младима омогући најбољи стандард кроз разне подстицаје.

Становништво масовно одлази из Републике Српске. Према подацима демографа, само од пописа 2013. отишло је око 125 хиљада становника, а од завршетка рата пола милиона. И поред свега, у Влади тврде да имају мјере које стимулишу младе на останак у Републици Српској.

Министарство од 2008. године спроводи посебан програм субвенционисања каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове, а укупан број додијељених субвенција од почетка реализације овог програма износи 3398. Од 2008. године до данас за овај пројекат је утрошено око 9 милиона марака.

У Министарству породице напомињу да је Влада увела и матерински додатак, а да посебно воде рачуна о породицама са више дјеце.

Свакој мајци која роди треће дијете, инистарство породице омладине и спорта преко Јавног фонда дјечије заштите РС исплаћује једнократни износ од 600,00 КМ. Свакој мајци која роди четврто дијете исплаћује се једнократни износ од 450,00 КМ.

И поред тога, бројке су неумољиве и млади људи одлазе или размишљају о одласку не само због финансијске ситуације, већ због цјелокупних околности у земљи. Министри у одлазећој Влади мисле да су радили добро на побољшању стандарда грађана.

Послодавци најављују разговоре са Владом који би, очекују, могли резултовати већим платама као једним од оружја за задржавање радника у земљи.

Поражавајуће је да из Републике Српске одлази све више грађана са пристојним примањима. Разлог одласка све је више поремећен систем вриједности у земљи и недостатак наде у боље сутра.