Вукота Говедарица кандидат је СДС-а и Савеза за промјене за Предсједника Републике Српске.

На Сједници Главног одбора СДС која је одржана данас у Бањалуци, донешена је одлука да ће кандидат Савеза за промјене на предстојећим октобарским изборима за Предсједника Републике Српске бити Вукота Говедарица /СДС/. Которварошки општински одбор Српске демократске странке представљали су Недељко Гламочак, предсједник општинског одбора и Младен Тривуновић, замјеник предсједника општинског одбора.

Вукота Говедарица је предсједник Српске демократске странке од 2016.године. Рођен је у Гацку 9.марта.1976.године. У Фочи је завршио Основну школу “ Иван Горан Ковачић“, а 1994.године и Средњу машинску школу “Перо Слијепчевић“. Дипломирао је на Факултету спорта и физичког васпитања у Новом Саду 2000.године.

Након завршетка студија постаје технички директор културно-спортског центра у Гацку, а у родном граду је и данас предсједник Гусларског друштва „Тешан Подруговић“ и одбојкашког клуба Младост из Гацка.

Члан је Српске демократске странке (СДС) од 1999. године. До 2006. године је био предсједник Омладине СДС-а, а од 2009. је потпредсједник Странке. Први пут је на изборима учествовао 2004. године, када је изабран за одборника у Скупштини општине Гацко. Двије године касније на општим изборима осваја мандат у Народној скупштини Републике Српске, а потврђује га и на изборима 2010. и 2014. године. Вукота Говедарица је шеф Клуба посланика Српске демократске странке у НСРС, а члан је и скупштинског Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу, те Комисије за избор и именовања.

Вукота Говедарица је изабран за новог лидера Српске демократске странке 23.октобра 2016.године, наслиједивши на тој позицији Младена Босића.

Тренутно живи у Гацку. Ожењен је Оливером са којом има сина Стефана и кћерку Катарину.