СДС и ПДП одржали заједничку конференцију за медије у Котор Варошу

Поводом Одлуке ЦИК-а о поступку опозива начелника општине Котор Варош Далибора Вучановића од 10. марта 2015. године, данас је у Котор Варошу одржана заједничка конференција за медије СДС-а и ПДП-а, на којој су испред СДС-а, говорили потпредсједник Народне Скупштине РС Ненад Стевандић и посланик у Народној Скупштини РС Недељко Гламочак, док су се испред ПДП-а присутним новинарима обратили потпредсједник странке Борислав Бореновић и предсједник клуба одборника у СО Котор Варош Раденко Чупић.
„Желимо да Вас упознамо са чињеницама и доказима које ЦИК није узео у обзир приликом доношења своје одлуке. Иако је ОИК благовремено припремила и упутила гласачки материјал за гласаче у иностранству, одмах на почетку су Поште Српске одбиле да приме исти, тражећи унапред уплату аванса за поштарину, иако са Општином имају закључен Уговор о отпреми свих пошиљки из Општине“, рекао је Недељко Гламочак.
По ријечима Гламочака, 27.10. 2014. године био је уплаћен аванс и предочен Поштама Српске, након чега су Поште задржале материјал до 28. октобра, и тек онда овјериле пошиљку у пријемну књигу.
„Није нам јасно како су Поште могле од 27 и 28. октобра, да пошаљу изборни материјал тек 1. новембра, послије одржаног референдума, иако по правилницима имају обавезу да то ураде најдаље за дан до два“, истакао је Гламочак.
У которварошком СДС-у, сматрају да је очито Начелник Општине одбио да уплати поштарину, иако је тих дана плаћао рачуне са рачуна Општине у много већим износима.
„Грађани не смију бити таоци лоших политичких одлука и да трпе због нерада државних органа и мјењања изборне воље, због свега тога се залажемо за поштовање законитости, да се прихватају одлуке надлежних органа, и да се против њих улажу жалбе и утврђује чињенично стање. Треба да се онемогући политички и партијски утицај на надлежне органе, државна предузећа и фирме, тако и политички и партијски утицај на ЦИК и органе правосуђа, судства или тужилаштва, те да се поштује изборна воља грађана“, нагласио је потпредсједник Народне Скупштине РС, Ненад Стевандић.
„Врло је чудно да оволики утицај СНСД има на правосудне институције не само Републике Српске, него и БиХ, али је и врло чудно да ЦИК, мијења своју властиту одлуку, без образложења и аргумената, и на тај начин мијења одлуку грађана Котор Вароша. То је за нас неприхватљиво, и нешто што апсолутно треба осудити,и испитати до краја. Ако је ико требао да одговара, и да буде кажњен од стране ЦИК-а, онда је то требао да буде Начелник Општине Котор Варош, који је директно опструисао изборни процес и покушао да онемогући опозив који је урађен у складу са Законом“ , рекао је потпредсједник ПДП-а Борислав Бореновић.
Предсједник клуба одборника ПДП-а у СО Котор Варош, Раденко Чупић је нагласио да коалиција СДС-а и ПДП-а остаје чврста, без обзира каква ће бити дешавања на политичкој сцени. Он је рекао да ће бити упућене жалбе и поднесене кривичне пријаве против одговорних лица, у Поштама Српске, у РИК-у и против Начелника Општине Котор Варош.
На крају ове конференције Недељко Гламочак је рекао да ће тражити од ЦИК-а и надлежних институција у име грађана који су изашли на референдум, уколико је спорно гласање у иностранству, као једно гласачко мјесто, гласање се може и поновити. Морају се уважити гласови 30% грађана који су гласали у односу на 5% који наводно нису имали могућност да гласају, али када би се ушло у изборни материјал и испитала и та могућност, видјело би се да је већина тих грађана око 30% у одсуству имала прилику да се изјасни.