24. mart Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

Ovaj datum se širom svijeta obilježava s ciljem podizanja svijesti javnosti da je tuberkuloza, do danas ostala epidemija, uzrokujući 1,6 miliona smrtnih sučajeva svake godine, većinom u nerazvijenim zemljama.

Prema podacima dobijenih iz Epidemiološke službe kotorvaroškog Doma zdravlja „Sveti Pantelejmon“, u prošloj godini je na teritoriji, naše opštine zabilježeno 12 oboljelih pacijenta, dok su u 2015. godini, do sada, evidentirane 4 osobe oboljele od tuberkoloze, od čega je dvoje djece.

Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze je „Danas su u svijetu izgubljena tri miliona“. Svake godine se registruje između osam i devet miliona novo oboljelih od tuberkoloze. Tri miliona pacijenata je preminulo od posljedica ove opake bolesti, jer oboljenje nije na vrijeme otkriveno. Akcenat zdravstvenih ustanova je da se pronađe svaki slučaj obolijevanja, jer se ova bolest veoma uspješno i efikasno liječi. Međunarodna unija za borbu protiv tuberkuloze i drugih plućnih bolesti (IUATLD) predložila je da se 24. mart službeno proglasi Svjetskim danom borbe protiv tuberkuloze. Na ovaj datum 1882. godine dr. Robert Koch u Berlinu otkrio je  bacil tuberkuloze, što je predstavljalo najznačajniji korak u kontroli epidemije i suzbijanju ove, u to vrijeme, veoma smrtonosne bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i mnoge druge organizacije pridružile su se Međunarodnoj uniji za borbu protiv tuberkuloze i drugih plućnih bolesti 1996. godine da bi povećale značaj obilježavanja  Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze.