Акцизе поново у Представничком дому ПСБиХ

Након што је Комисија за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) дала негативно мишљење на сет закона о акцизама, посланици Представничког дома данас би требали да разматрају ове законе у првом читању и да се изјасне о мишљењу Комисије.

Према процедурама, могуће је да посланици не прихвате негативно мишљење Комисије те сет закона поново врате том радном тијелу на разматрање. Уколико се Комисија други пут негативно одреди према предложеном сету закона, они излазе из парламентарне процедуре.

Овај сет закона претходно је усвојио Дом народа, а измјенама тих законских рјешења предвиђено је повећање акциза за 15 фенинга што је услов за наставак аранжмана с Међународним монетарним фондом (ММФ). За доношење овог закона нема скупштинске већине, јер посланици Савеза за промјене и неколико бивших посланика СДА сматрају да се ради о новом намету, који ће изазвати још веће посљедице по посебно по пољопривреднике, као и друге грађане јер ће доћи до „ланчаног повећања цијена“.

Савјет министара инсистира да се ови закони донесу, јер ће бити, како наводе, утрошени у изградњу аутопутева и путева. На усвајању овог закона инсистирају владе Републике Српске и Федерације БиХ због кредитног аранжмана са ММФ.

Посланици СНСД-а, који бојкотују сједнице због пресједавајућег Представничког дома ПС БиХ шефика Џаферовића, подржавају доношење сета закона о акцизама.

Ради се о приједлогу закона о измјенама и допунама закона о акцизама, закона о уплатама на Јединствени рачун и расподјели прихода, као и приједлогу закона о измјени закона о систему индиректног опорезивања.

На дневном реду су у првом читању и измјене закона о основама сигурности саобраћаја на путевима у БиХ који је предложио посланик Савеза за бољу будућност (СББ) Дамир Арнаут, а њиме се предлаже измјена одредбе према којој возила под пратњом имају право првенства пролаза над свим возилима, укључујући и возила хитне помоћи и ватрогасаца.

Посланици Представнићког дома данас ће разматрати и приједлог закона о осигурању депозита у банкама БиХ. Посланици Савеза за промјене сматрају да се ради о преносу надлежности, али и то је један од услова за кредитно задужење, па посланици СНСД га подржавају.

Власт у Републици Српској оглушила се на захтјев замјеника предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ Младена Босића да о овом законском рјешењу одлуку донесе Парламент Републике Српске, јер се ради о преносу надлежности над банкарским сектором с ентитета на државни ниво.

(БН)