Алергија на амброзију не заобилази ни бебе

Најопаснији од свих природних алергена у овом периоду је свакако амброзија, чије је цвјетање ових дана осјетио и онај ко раније није имао тегобе, а старосних граница скоро да и нема, јер се алергија јавља чак и код беба.Због овог једног од најраширенијих корова код нас љекарске амбуланте су пуне пацијената.

„Цвјетање амброзије је у пуном јеку. Тегобе су све интензивније и тек тамо послије 5. септембра почеће јењавати. Сви који изненада добију симтоме у виду ненаданог гушења, кашљања и отежаног дисања, а који трају дуже од пет дана и нису праћени температуром, обавезно да се јаве доктору“, упозорава бањалучки алерголог Бранислав Лолић.

Додаје да је од свих симптома најопаснији јак напад астме, који се мора на вријеме спријечити, и зато они који осјете гушење и кашаљ не смију чекати.

„Иначе, терапија се даје и превентивно, али за њу је већ касно, а за оне друге даје се акутна терапија, која рјешава акутне тегобе“, каже Лолић.

На питање који је најранији узраст кад се јавља алергија, Лолић каже да му је ординација пуна, те да је била и беба за коју сумња да је већ са два мјесеца алергична, мада је алергија чешћа крајем прве године и израженија како дјеца расту.

Додаје да, иако се грађани често умјесто у љекарску ординацију упуте у апотеку у потрази за средствима за ублажавање, то није мудро, јер би породични љекар требало да буде прва адреса при појави симптома алергије.

И Слађана Јовановић, специјалиста породичне медицине у бијељинском Дому здравља, каже да је посљедњих дана повећан број пацијената који имају изражене симптоме алергијских реакција, посебно на амброзију, у виду кијавице и цурења бистрог секрета из носа, свраба у носу, сузења и црвенила очију, гребања у грлу, свраба у ушима, црвених печата по кожи.

„Број тих пацијената је виши од просека за ово доба година и сада нам се јављају пацијенти који ранијих година нису били алергични, посебно на амброзију, с обзиром на то да је због климатских промена продужен период цветања амброзије (од средине јула па све до појаве првих мразева), али је ипак највећа концентрација од средине августа до средине септембра“, каже Јовановићева.

Додаје да се пацијентима препоручују лијекови против алергије, спреј за нос, капи за очи, антихистаминик, али да је избјегавање излагању амброзији кључ превенције прије свега у касним поподневним сатима, када је концентрације алергена највећа.