Banja Luka i Trebinje najsigurnija mjesta za investicije

Prema istraživanjima međunarodnih agencija koje se bave istraživanjima turističkih destinacija i mjesta za najbolje investicije visoko mjesto zauzima i Republika Srpska. Prema tim istraživanjima posebno je značajna banjalučka i hercegovačka regija gdje su dominatni gradovi Banja Luka i Trebinje.

Prema ocjenama uglednoga svjetskoga finansijskoga časopisa „Financial Times“ iz Londona Hercegovina je turistička lokacija budućnosti, dok je 2018. godine Republika Srpska uvrštena među deset malih regija budućnosti.  Na temelju toga specijalizirano izdanje prestižnog časopisa Financial times za promociju stranih ulaganja – “FDI Magazin”, svrstao je regiju Hercegovine na 6. mjesto u kategoriji “TOP 10 Turističkih lokacija budućnosti” prema FDI strategiji. 

Trebinje ima brzorastući turizam, jer se grad nalazi u blizini Jadranskog mora, na obali rijeke Trebišnjice podno planine Leotar sa prirodnim ljepotama, kulturno-istorijskim spomenicima i bogatom gastronomskom ponudom nudi odlične mogućnosti za ulaganje  u infrastrukturu. Sa blagom klimom obiljem vode, razvijenom saobraćajnom infrastrukturom, predstavlja atraktivnu investicionu lokaciju za ulaganje.

Takođe, i Banja Luka kao kulturni i administrativni centar, ima veoma povoljnu stratešku poziciju na evropskom kontinentu koja investitorima omogućava lak pristup cjelokupnom tržištu Evropske unije, centralne i istočne Evrope. Kao moderan evropski grad srednje veličine, Banja Luka nudi ugodno poslovno i životno okruženje. U odnosu na gradove u okruženju, pruža jednostavniji i jeftiniji život u kojem su dostupni svi sadržaji koji ga čine pristupačnim i kvalitetnim, što je svrstave u gradove koji su pogodni za investicije.

Nesporno je da tržišta Banja Luke i Trebinja pokazuju da su podobno tlo za investiranje i pokraj krize koja trenutno vlada u svijetu. Nepokretnosti ne gube na svojoj vrijednosti, štaviše, njihova cijena raste. Rast cijena je posebno vidljiv u Trebinju gdje su cijene stanova u centru od marta ove godine, sa 2200 KM za metar kvadratni stambenog prostora, porasle na 2800 KM.” izjavio je advokat Din Tešić čija je kancelarija specijalizovana za investicije, privredno pravo i bankarstvo.

On je istakao da svojim klijentima preporučuje ulaganje u navedene gradove u Republici Srpskoj i uvijek ima pripremljene investicije za njih.

Po želji klijenta vrši se i posredovanje, pronalaženje i priprema investicija, a među njima su najtraženije danas investicije u oblasti stanogradnje i turizma. Naša kancelarija s dugogodišnjim iskustvom pruža sigurnost i izvjesnost u ostvarivanju investicionih potreba klijenata. Ono što je prijeko potrebno  da dođe do izmjene zakonodavstva u ovoj oblasti uzimajući u obzir zemlje u okruženju i svijetu gdje se zahtjevi investitora rješavaju u toku tekućeg mjeseca i tim se se sprječava da ne dođe do štete po investitora i stvara pogodno tlo za investicije. U sljedećoj godini očekujemo porast broja klijenata voljnih da investiraju u Trebinje uzimajući u obzir blizuinu Dubrovnika, razvijen vjerski turizam i potencijal Trebinja u razvoju gastro turizma” izjavio je Tešić.

Banja Luku i Trebinje atraktivnim čini očuvana i bogata prirodna sredina koja životu daje kvalitetnu i opuštenu notu. Uz sve bolјu putnu infrastrukturu, raširenost interneta i sveukupno otvaranje grada, očekuje se još brži i kvalitetniji razvoj, prvensteveno sa aspekta tržišne ekonomije kroz razvoj trgоvinе, turizma i brojne investicije.  Za razvoj inesticija posebno su značajna i zakonska rješenja.

Prema mišljenjima pravnika Zakon o stvarnim pravima napravio je značajan korak naprijed u razvoju stvarnog prava i uveo nove institute za razvoj infrastrukture i poboljšanje investicija. Jedan od takvih instituta je i pravo građenja koji značajno poboljšava položaj investitora.

U uslovima surove tržišne utakmice obilježene brojnim finansijskim problemima poslovnih subjekata Zakon o stvarnim pravima prepoznaje institute koji poboljšavaju položaj investitora. Takav institut je i pravo građenja koje ima brojne prednosti u odnosu na ostale, ali je i dalje nepoznanica za veliki broj pravnika i investitora“ izjavio je Stanko Tepić, master pravnih nauka i autor knjige „Hipoteka na pravu građenja“, čiji je izdavač Pravni fakultet u Banjoj Luci.

Tepić je istakao da pravo građenja sa svojom dvostrukom pravnom prirodom ima brojne koristi, kako za vlasnika zemljišta, investitora tako i za krajnje kupce stanova ukoliko je riječ o stambenoj gradnji, jer dosta snižava troškve gradnje, a samim tim i investitori mogu da spuste cijenu stana i na najskupljim lokacijama.

Posebno je važno da se pravo građenja može opteretiti založnim pravom, hipotekom,  isto tako je važno da uživa pravnu zaštitu, tako da ni vlasnik zemljišta, ni investitor nemaju straha od propasti njihovoga dobra, a naročito uz podršku pravnika opasnosti su svedene na minimum“, izjavio je Tepić.

Grad Banja Luka iz zraka - Dron.ba za N1 - YouTube

Prilikom odabira mjesta za investiciju treba posvetiti posebnu pažnju brojnim aspektima, a  brža, efikasnija i jefitinija gradnja, ide uz stručan tim osoba koje znaju prepoznati i realizovati ivesticioni projekat.

U moderno doba, gdje se od svakog proizvoda zahtjeva kvalitet više, te u kom je korisnik naviknut na visok standard izrade svega ponuđenog, kvalitetno isprojektovan projekat i adekvatna lokacija svakako je privlačnija krajnjem korisniku-kupcu, a investitoru omogućava brojne prednosti. Pravilnim i kvalitetnim procesom projektovanja i izborom lokacije postiže se funkcionalna zaokruženost objekta, određuje se i definiše vizuelni identitet, te se objekat usklađuje sa kontekstom-okolišom”, izjavio je Boško Salamić, diplomirani inženjer arhitekture.

Vladan Gajić rukovodilac prodaje u Automatikonu  smatra da današnje tržište zahtjeva mnoge uslove kako bi se zadovoljio krajnji kupac, i da o tome investitori moraju da vode računa.

Današnje tržište stanova zahtjeva veliku opremljenost savremene automatike, koja pomaže podizanju luksuznih stvari na viši nivo, ali i sam kvalitet života, dokazujući svoje prednosti za one koji su uključeni u trgovinu nekretnina”, izjavio je Gajić.

Upravo da bi se realizovao odgovarajući investicioni projakat investitori treba da vode računa o brojnim problemima. Zato Banja Luka i Trebinje zajedno sa stručnim timom, u skladu sa zakonskom regulativom, predstavljaju najsigurnija mjesta za investiciju u Republici Srpskoj.