Бањалучанин једини судија из источне Европе на АТП финалу: Спреман сам за највећи изазов

Бањалучанин Озрен Ђурђевић прије 16 година није ни сањао да ће судити на турниру осам најбољих тенисера свијета, а сада пакује кофере за одлазак у Лондон, гдје ће на АТП Нитто финалу бити једини судија из источне Европе. Године посвећености судијском послу лансирале су га у врх.

“Испунила ми се највећа жеља и спреман сам за највећи изазов који сам имао у животу. Први пут сам добио позив Асоцијације тениских професионалаца да судим на завршном турниру сезоне који игра осам најбољих тенисера свијета, и бити на листи 10 најбољих судија из цијелог свијета и једини из источне Европе велика је част. Поносан сам и срећан што ћу судити завршни турнир, а сви знамо колико је за некога из Бањалуке и РС тешко остварити искорак у било којој области”, рекао је Ђурђевић, који је у свијет линијских судија ушао 2002. године.

За завршни турнир сезоне је најригорознија селекција судија и није се лако наћи у одабраном друштву.

“Искрено, на почетку каријере нисам могао ни да замислим да ћу судити АТП финале, па чак ни на почетку 2018. нисам вјеровао да ћу судити у Лондону ове године. Потребне су године рада, неке судије деценијама чекају позив на завршни турнир и врло мали број њих га и добије. Није лако проћи селекцију, потребне су године посвећености и упорности, а и дупло је теже успјети када долазите из државе која нема утицаја у тениском свијету него из, на примјер, Француске, Шпаније…”, рекао је Ђурђевић.

Иза њега су стотине турнира, суђења на мастерсима, гренд слемовима, финалу Лејвер купа, Свјетској групи Дејвис купа, судио је Новаку Ђоковићу, Роџеру Федереру, Рафаелу Надалу… Њима ће судити и у Лондону, гдје турнир почиње 11. новембра, а с обзиром на то да суди само 10 арбитара, судиће и финале. Ђурђевић, признаје да притисак суђења на великом турниру и послије толико година искуства постоји.

“Сама чињеница да је то турнир о којем сви причају, који многи гледају, носи притисак, али спреман сам за то. Да није тако, челници АТП-ја ме не би позвали да судим. Претпрошле седмице судио сам финале у Базелу, на којем је играо Федерер, а многи су ми рекли да је већи притисак судити Федереру у родном граду него финале завршног турнира. Видјећемо како ће бити у Лондону”, казао је Ђурђевић и додао зашто је овај турнир посебан за њега, али и за свијет тениса:

“Ово је можда посљедњи завршни турнир на којем ће наступити Ђоковић, Федерер и Надал и због тога ће бити посебан. Такође, бити на терену са тенисерима који су обиљежили годину импонује.”

Упознаје различите земље, културе…

Једна од предности Ђурђевићевог посла јесте та што као судија има прилику да упозна различите земље, градове и културе.

“И за обилазак града има времена. У САД има доста слободног времена, било је и на Вимблдону. Мислим да ћу сада у Лондону бити доста заузет, али зато и идем и радујем се томе”, рекао је Ђурђевић.