Бар – савршено уточиште за вреле љетне дане


Спој добре забаве, културе и одмора

Савршено уточиште током врелих љетних дана је град Бар у Црној Гори који лежи на обали Скадарског језера, највећег на Балкану. Бар, ове сезоне, слови за једну од најпожељнијих туристичких дестинација, првенствено због препознаљивих плажа над којим се уздижу планински пређели, по историјским и културним знаменитостима које чувају старовјековни дух града, али и по богатим културним садржајем које туристе никада не остави равнодушним, посебно оне из Босне и Херцеговине, односно Републике Српске.
Тако је Бар постао препознатљив по музичкој манифестацији „Љето са звијездама“ који се и ове године одржава сваког петка у јулу и августу на шеталишту краља Николе у организацији Туристичке организације Бара. И ове сезоне све туристе на овој манифестацији која почиње 5. јула, забављаће бројне музичке звијезде, попут Електричног оргазма, Рундека, Наташе Беквалац, Јелене Розге и слично.
Осим тога, током целе године, а посебно у туристичкој сезони, на летњим позорницама у Бару организују се бројне културно-забавне и спортске манифестације,концерти забавне и класичне музике, позоришне представе и ликовне изложбе. Тако гости у Бару, којих год да су интересовања и старосне доби, лако налазе адекватан садржај за себе. Ту је и фестивал „Барски љетопис“ који почиње 30 јуна и траје до 18. августа и обухватиће 60 програма из домена позоришне, музичке, књижевне, ликовне и филме умјетсности. . Овогодишњи „Љетопис“ биће отворен концертом Симфонијског оркестра и Хора РТС-а који први пут наступа у Бару, под диригентском палицом маестра Бојана Суђића.
Због атрактивног садржаја, сваке године град Бар биљежи све већи број туриста. Према подацима Туристичке организације Бара, грађани Босне и Херцеговине су радо виђени гости, па је током 2018. године Бар посјетило више од 20.000 грађана из БиХ.
Оно што посебно овај град издваја од других на црногорском приморју јесу бројне активности прилагођене свачијем узрасту, па тако љубитељи хедонизма у Бару могу да очекује крстарење Јадранским морем и Скадарским језером.
„Туристичка понуда је употпуњена изградњом панорамске руте ‘Између две чародне обале’, дуге 115 км, са седам видиковаца који су изграђени на мјестима са којима се пружа импресиван поглед на прородне љепоте, знаменитости и атракције разуђених барских обала“, наводе у Туристичкој организацији Бар.
Поред крстарења, Бар је познат и по плажама о којима прича цијели свијет, јер се баш у овом граду могу пронаћи плаже са свачији укус, а поред атрактивног назива, познате су и по својој љепоти и особености. Примјера ради, пјешчана плажа Мурићи проглашена је међу седам топ плажа у Црној Гори, али својом љепотом и природом дичу се и Kраљичина плажа као и Бисерна обала позната по ситном и разнобојном пјеску.
Свој одмор у Бару гости могу употпунити и разним рекреативним и спортским активностима као што су једрење, роњење, спортски риболов, посматрање птица, кајакарење,бициклизам, пешачење маркираним стазама дуж Јадранског мора и Скадарског језера.
Иначе, на подручју барске општине живи преко 40 хиљада становника. Ова средина позната је по мултинационалној и мултиконфесионалној структури становништва, са изграђеним стандардима толеранције у међуљудским односима. Стога би се, управо, дефиницијом „склад остварен кроз различитости“, у најкраћем, могао окарактерисати овај медитерански град у ком квалитетан одмор и леп и садржајан провод никада не изостају и у коме су гости – поручују из Бара – увек добродошли.

АТФ

Понуда за свачији џеп

Барска општина има седам туристичких мјеста: Чањ, Сутоморе, Бар, Добра Вода, Утјеха,Вирпазар и Стари Бар. У укупно 36 хотела располаже се са 5.600 лежајева, а у приватном смештају има преко 25.000 лежајева. Цена полупансиона у хотелима се по особи креће од 15евра , а у приватном од шест евра. Kомплет плажног мобилијара може се пронаћи по цијени од пет евра.

АТФ2

У Бару 30 споменика културе и маслина једна од најстаријих у Европи

Честе смене разних освајача и владара на овим просторима остављале су свој печат, тако да данас у Бару постоји преко 30 споменика културе. Најзначајнији је Стари Бар који постоји више од 2.500 година и представља јединствену синтезу Медитерана и Оријента.Удаљен је око 4 км од данашњег Бара, смештен на великој стени, са три стране заштићен литицама, док је дуж западне стране обезбеђен бедемима. У граду се налазе остаци 240 зграда, са уским кривудавим улицама и неправилним трговима. Објекти су зидани од тесаног камена, на један или више спратова.
Бар је познат и по Старојмаслини чије порекло датира од пре 2.240 година, због чега се сматра једним од 3 најстарија стабла у Европи. Легенда говори да су се око маслине одржавали скупови завађених породица, на којима би долазило до њиховог помирења, па се и место на коме се налази зове Мировица. Подручје Бара иначе има више од сто хиљада маслинових стабалаод којих се прави чувено барско маслиново уље.