БДП БиХ на европском дну

Према најновијој листи најбогатијих земаља, коју је ослањајући се на податке ММФ-а објавио магазин „Глобал финанце“, БиХ се налази на 96. мјесту, са БДП-ом од 13. 513 долара по глави становника, а што је далеко од најбогатијих земаља.

С друге стране, када је регион у питању Србија се налази на 85. мјесту са БДП-ом од 16.090 долара, док је Хрватска на 61. мјесту са БДП-ом од 26.216 долара по глави становника, а најбоље рангирана у региону је Словенија, која се налази на 41. мјесту са БДП-ом од 36.826 долара.

Како стоји у извјештају „Глобал Финанцеа“, стандардна методологија за мјерење богатства дате земље у односу на друге је утврђивање просјечног богатства сваког становника у тој земљи.

Стручњаци сматрају како би бруто друштвени производ БиХ могао расти активирањем енормних природних ресурса.

Међутим, додају да је у претходним годинама дошло до одсуства конкретне и продуктивне економске политике, па стога не дају никакву наду да ће БДП реално расти.

Напротив, скромна стопа економског раста од три одсто годишње није довољна за сустизање земаља региона.

Игор Гавран, економски аналитичар, каже за „Независне“ како ће БДП у БиХ расти само статистички, и то по основу одласка становништва.

Навео је да реалан основ за раст БДП-а постоји, а да су једини разлог зашто БиХ нема виши ниво економског развоја, животног стандарда и свих осталих параметара – домаће власти.

„Сви остали фактори могу се умањити, избјећи или промијенити ако имамо одговорну домаћу власт с продуктивном економском политиком“, закључује Гавран.

Коментаришући поменуту листу, Гавран је истакао да је она статистички реална, али да не представља листу у којој је просјечан грађанин „најбогатији“, него је, како каже, ријеч о једноставној математичкој расподјели колико би се теоријски могло алоцирати од укупног БДП-а на сваког грађанина.

„Ово у пракси, наравно, никада није случај нити је могуће, те су међу водећим државама и многе диктатуре у којима поједини владар или владарска породица и уски круг привилегованих појединаца уживају у највећем дијелу укупног богатства, а тек минималан дио се у ствари дијели на већину становништва. Због тога и сам напредак на овој листи не мора значити да би просјечан грађанин државе заиста и живио боље“, сматра Гавран.

Фарук Хаџић, макроекономски аналитичар, истиче да се када се говори о БДП-у БиХ налази на самом европском дну.

„Разлог томе је скромна стопа економског раста. Наиме, економски раст од три одсто годишње није довољан да сустигнемо друге земље региона, тако да је наш економски раст у ствари стагнација“, казао је он.

Хаџић сматра да ће, уколико се ове тенденције наставе и наредних година, доћи до још масовнијег исељавања становништва, јер у овом тренутку минимални годишњи раст који треба БиХ је шест одсто.

„С обзиром на размјере исељавања, данас је тешко процијенити колики је заиста БДП по глави становника у БиХ“, појашњава Хаџић. Иначе, на трону листе најбогатијих земаља се налази Катар, који има БДП по глави становника од 128.487 долара.