“Бијели хљеб“ тражи 15 посланика

Са платом од близу три хиљаде марака или више од 100. 000 КМ примања за четири године посланици у Народној скупштини Републике Српске нису ништа могли уштедјети, па је њих чак 15 затражило „бијели хљеб“, односно да их грађани, који просјечно зарађују 880 марака, наставе плаћати и идућих шест мјесеци.

Да користе право на плату у трајању од шест мјесеци у складу са чланом 35. Закона о радним односима у државним органима до данас је захтјеве Административној комисији поднијело 15 народних посланика из прошлог, деветог сазива Народне скупштине.

Иако су у мандату зарадили преко 100.000 КМ, право на мјесечну плату од 2.580 КМ у идућих шест мјесеци затражило је пет бивших посланика СНСД-а, три ПДП-а, три из Клуба Домовина, два НДП-а и један из Напредне Српске (НС) и Социјалистичке партије (СП)

Од пет СНСД-оваца, четворо је било кандидовано и на претходним изборима, али нису прошли. То су Весна Јунгић која је освојила 1.844 гласа, Сњежана Келечевић са 5.292 гласа, Бојан Видић са 2.686 гласова и Јасна Лукић која је добила 4.288 гласова на општим изборима. Пети СНСД-овац који је затражио плату је Ненад Кузмић који није ове године био на изборној листи.

Плате су затражили и бивши посланици ПДП-а и то Адам шукало који са 20.927 гласова није прошао у Парламент БиХ, као ни његов колега Мирослав Брчкало који је освојио 4.716 гласова на листи ПДП-а за Представнички дом Парламента БиХ.

Плату је затражио и бивши посланик те партије Цвијетин Вилотић који ове године није био на изборним листама, али и Драган Ристић који са 603 освојена гласа није изборио нови мандат у Народној скупштини.

Из бившег Клуба Домовина плату су затражили Недим Чивић и Михнет Окић из СДА, те Ивана Ловрић из ХСП-а.

И НДП-ов Здравко Крсмановић затражио је плату јер му 1.885 гласова није помогло да поново буде народни трибун.

И његова страначка колегица Зорка Андрић, која ове године није кандидована, жели мјесечно 2.580 КМ, у трајању од шест мјесеци.

Плату је затражио и Горан Ђорђић из НС-а, који мандат није обновио кандидујући се на заједничкој листи са НДП-ом и освојивши 904 гласа.

„Након  конституисања нове Административне комисије, посланици из претходног сазива захтјеве за тзв. „бијели хљеб“ подносе Административној комисији, која по Пословнику Народне скупштине доноси прописе о накнадама и другим примањима народних посланика и функционера које бира или именује Народна скупштина, као и функционера којима је престала функција“, истакли су у Народној скупштини РС.

„Бијели хљеб“ нису затражили бивши посланици СДС-а, ДНС-а и СП-а.

Плата професионалних посланика, односно оних који су били запослени у Народној скупштини у пуном капацитету износила је око 2.580 КМ, без минулог рада.

У Центрима цивилних иницијатива (ЦЦИ) који врше мониторинг рада Народне скупштине РС наводе да уз минули рад просјечна плата професионалног посланика износи око 3.000 КМ.

„Посланици су заиста привилеговани у односу на грађане које заступају“, истичу у ЦЦИ.