Борачка организација Котор Варош, примјер успјешног рада

У 165. броју листа бораца Републике Српске „Српски борац“ Борачка организација Републике Српске истиче которварошку Борачку организацију као свијетао примјер рада једне борачке организације у Републици Српској, који треба слиједити.

Као позитивне кораке у претходном периоду наводе реновирање просторија Борачке организације у Котор Варошу и опремање истих, изградњу спомен-плоче за шест погинулих бораца у Ћорковићима, изградњу споменика за неколико умрлих бораца, додјелу једнократних помоћи борачким категоријама уз максималну подршку и помоћ руководства Општине Котор Варош. Први пут је покренуто и обиљежавање страдања српских бораца на Меукрињи.

Општинска Борачка организација обиљежава и Дан Борачке организације (14. фебруар), Дан которварошке бригаде (11. јун), Дан страдања српског народа Сердара (17. септембар), као и крсну славу Борачке организације Котор Варош (Митровдан, 08. септембар). Као и страдање српских бораца у Вечићима, на Васиљевића Брду и Вигошти.

95 одсто породица погинулих бораца и ратних бојних инвалида од прве до четврте категорије је стамбено збринуто.

Просторије Борачке организације Котор Варош имају 140 квадрата простора у које су смјештене канцеларије, сала за састанке и просторија Спомен собе погинулих бораца са сликама 305 погинулих бораца.

Буџет општинске Борачке организације је 46 000 КМ, а за помоћ борачким категоријама општина Котор Варош је у буџету предвидјела још 12 000 КМ.

Општинска Борачка организација се састоји из Скупштине Борачке организације (29 чланова), Предсједништва (12 чланова), Одбора породица погинулих бораца и Одбора ратних војних инвалида (са по 10 чланова).

Предсједник општинске Борачке организације је Миладин Савановић, који је на функцију изабран 2019. године. Предсједник Предсједништва ОБО је Госто Тривуновић. Предсједник Одбора породица погинулих бораца је Момирка Бунић, а предсједник Одбора ратних војних инвалида Невенко Мијић.

Општинска Борачка организација броји 2864 чланова организованих у 10 мјесних одбора по мјесним заједницама. У чланству општинске Борачке организације су и 383 ратна војна инвалида и 238 чланова породица погинулих бораца.

„Захваљујем се Борачкој организацији Републике Српске и генералу Миломиру Савчићу што су препознали рад и залагање општинске Борачке организације и новог руководства. Огромна захвалност и начелнику општине Котор Варош Зденку Сакану и замјенику Младену Тривуновићу на помоћи у раду општинске Борачке организације. У границама својих могућности, ми и Општинска управа Котор Варош ћемо наставити да радимо у корист борачке популације на нашој општини“, наводи у изјави за наш портал Миладин Савановић, предсједник ОБО Котор Варош.

Из општинске Борачке организације наводе и да постоје бројни проблеми са којима се борачка популација сусреће, и  да ће они наставити да се боре и залажу за ријешавање неких од тих проблема.