Бранко Русмир својим сликама одушевљава људе широм свијета

Бранко Русмир рођен је у Антуновцу код Пакраца, већ дуги низ година живи у Котор Варошу. Да се ради о великом умјетнику потврђују нам његова дјела, оцјењена најбољим критикама од бројних домаћих и иностраних стручњака из свијета умјетности. Његова дјела препознатљива су не само у Републици Српској и БиХ, него и на неким европским и свјетским дестинацијама.
Доминатни мотиви на Бранковим сликама су жене.
„Све појаве у друштву, наше окружење, провлачим кроз лик жене, јер она је та поетика, она је та љепша страна овог свијета, и на неки начин кроз њу прожимам своје погледе на живот, друштво , у цјелини се тражим кроз лик жене. Ако је Иво Андрић могао да каже „Жена стоји, као капија, на излазу и улазу овога свијета“ зашто је онда и ми умјетници не би експлатисали на најљепши начин кроз слику“, каже Русмир.
Слика Петра Великог, његов живот и дјело, која краси зид ресторана „Руски цар“, настала је спонтано, и најдуже је временски рађена слика.
Бројне су изложбе иза овог врхунског умјетника, Венеција, Париз, Италија, само су неке од европских метропола чији су љубитељи умјетности имали прилику да уживају у његовим дјелима.
„Пошто већ имам изграђен свој стил изражавања, људи једноставно воле моје слике и мени је драго да је то тако. Они су моја публика али и купци, који узимају моје слике преко интернета, на изложбама од Требиња до Бијељине, Трнова, Венеције, Словеније“, каже нам которварошки сликар.
У наредном периоду Бранко Русмир планира изложбе у иностранству и тежи да му слике остану у времену, да и даље „слике имају душу“.