Чавић: Нећу толерисати скривање губитака у „Електрокрајини“

Драган Чавић, којег је Надзорни одбор „Електрокрајине“ именовао за вршиоца дужности директора тог предузећа, рекао је да се неће толерисати да се губици економског карактера умотавају у проблеме техничког карактера и да ће успоставити стање на новим основама у том предузећу.

“Будући да сам се кроз посланички рад бавио питањем привреде, електродистрибутивним предузећима, а међу њима ме “Електрокрајина” највише интересовала, прије свега желим да направим тим и да ријешимо значајан број проблема који су акумулирани у “Електрокрајини”. Највећи проблеми су губици на мрежи и сигурно ћу у првих мјесец дана да сагледам стање посебно с тог аспекта, ненаплаћених потраживања, а нарочито са аспекта препорука које су дали независни ревизори”, истакао је Чавић.

С обзиром да је раније говорио да се много новца “извлачи” преко предузећа у систему ЕРС, на питање хоће ли то зауставити, Чавић сада каже да “се може направити успјешно електропреносно предузеће, што потврђује “Електро Добој” чији су губици испод европских просјека”.

“Губици који су техничког карактера траже техничка рјешења. Постоје губици који су економског карактера и који се умотавају у проблеме техничког карактера, то ја не мислим толерисати и мислим да ћемо сигурно успоставити стање на новим основама”, нагласио је Чавић.

Додао је да не ниподаштава рад претходне управе, али да његовим доласком у то предузеће треба да се “осјети озбиљна промјена у приступу послу, задацима и циљевима”.

“То је предузеће свих грађана, оно мора да буде у функцији свих грађана и тако ће и бити. Вјероватно има трошкова који се могу смањити. Мој циљ је да се ствари поставе тако да се смањи цијена коштања преноса електричне енергије, да се успостави ред у односу према произвођачима и на томе ћу радити максимално”, исткао је Чавић и додао да му је функција у “Електрокрајини” професионални изазов.

О кадровским промјенама није желио да говори док не сагледа стање у предузећу, истичући да има круг сарадника и да ће настојати да их ангажује да заједно, првенствено, сагледају стање.

“Циљ ми је, ако ништа друго, да ефикасност “Електрокрајине” максимално приближимо резултатима које има “Електро Добој” које је најекономичније предузеће тог типа у регији. У том циљу ћу убрзо разговарати и с директором тог предузећа”, казао је Чавић.

Пословање „Електрокрајине“


Подсјећамо, „Електрокрајина“ је за девет мјесеци прошле године смањила добит за скоро 15 пута у односу на исти период 2017. године, показао је финансијски извјештај тог предузећа.

Подаци о пословању за цијелу прошлу годину још нису познати, али се зна да је ово предузеће међу онима које има највише дистрибутивне губитке, око 12 одсто, према подацима о пословању за девет мјесеци прошле године.

Укупна добит „Електрокрајине“ је, закључно са септембром 2018, износила само 231.846 КМ што је пад од 93 одсто у односу на трећи квартал 2017. године који су завршили са профитом од 3.375.296 КМ.

„Електрокрајина“ је за првих девет мјесеци 2018. остварила приходе од 168,5 милиона КМ, што је за 1,5 милиона мање него у истом периоду лани.