Чепак: Необична биљка у врту Милице Милић

Међу разним цвијећем, поврћем и воћем у врту Милице Милић насељу Чепак прије два мјесеца никла је за сада непозната биљка. Стабљика је разграната висине око једног метра, лист је сличан бамији, а плод у облику чахуре је сличан маку. Зрели плодови садрже махуне дужине једног цантиметра са по три ситне сјеменке.

Милица се дуго бави узгојем биљака, али никада у своме врту није видјела сличну. Настојала је уз помоћ познаника, али нико није знао о каквој биљци се ради.
Которварошанин Јовица Ђурашиновић, наставник у пензији, врсни познавалац љековитих и осталих биљака, након што су му предочени листови и плодови је рекао да до сада није имао прилику видјети овакву биљку.
Милица је у Чепак доселила из Бања Луке прије осам година. Љубав према биљкама и природи је наслиједила у родном Крушеву Брду од оца Уроша који је до пензије радио као лугар.
До сада је два пута узгојила лубенице и диње које су никле на кућном тротоару између бетонских плоча. Осим цвијећа, поврћа и воћа, бави се и пчеларством.
-Љубав према биљкама које годинама узгајам ме носи кроз живот, али године отимају снагу, па не стигнем све радове на вријеме обавити – каже 75-годишња Милица.

Фото: Милица Милић крај необичне биљке

Д.Керезовић