Cijepa drva i kosi da plati studije

Dvadesetogodišnja Dajana Zgodić iz Ljubije kod Prijedora, student Visoke medicinske škole, pošteno je zasukala rukave kako bi zaradila bar dio novca za školovanje, kupila neku od knjiga, platila prevoz i osigurala sebi džeparac.

Ova djevojka ne bira poslove, cijepa drva, kosi, kreči voćke i kuće i pomaže starijim komšijama. Rijetko odbija poslovne ponude, jer svaka marka uvijek dobro dođe. Studentkinja nerijetko pomaže i bez bilo kakve nadoknade.

„Nekome treba nacijepati ili donijeti drva, neko bi da odem do trgovine da mu nešto kupim, nekome treba pokositi, pospremiti kuću. To su, uglavnom, stariji ljudi kojima treba pomoć. Obično me nagrade, mada nikad direktno ne tražim novac, već koliko ko može dati, jer nisu svi u mogućnosti i da plate, jer se ovde živi veoma teško. Nekad dobijem i nešto od garderobe, nešto što mi treba. A i da nije toga, osećaj da nekome pomažeš, pogotovo starijim ljudima, baš je dobar“,  kaže ova skromna djevojka.

Ni košenje joj nije strano

Poslovi koji ne bi bili lagani ni nekom njenom vršnjaku, ipak joj nisu strani, jer ih radi i u svojoj kući. Roditelji, majka Mira i otac Dragan, glava kuće, koji s neredovnom platom na “Željeznici” pokriva tek ono najosnovnije, naučili su je da ne treba sjediti skrštenih ruku i čekati da ti nešto padne s neba.

„Ništa mi nije teško. Volim raditi, a vremena ima za sve, i za učenje i za druženje, a ocu i majci pomažem kad god zatreba“, kaže skromna djevojka.