Чланови Координационог тијела за праћење новог коронавируса на састанку са министром здравља и социјалне заштите

Чланови Координационог тијела за планирање, спровођење и праћење активности везаних за појаву новог коронавируса (COVID-2019), одржали су јуче састанак на којем су извијестили министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Алена Шеранића о тренутној епидемилошкој ситуацији у свијету и до сада спроведеним мјерама из Акционог плана за поступање у случају појаве ризика/сумње за ширење новог коронавируса у Републици Српској.  


У Републици Српској за сада нема потврђених или сумњивих случајева обољелих од COVID-2019, међутим настављају да се спроводе све мјере фокусиране на рано откривање евентуалних сумњивих случајева с циљем спрјечавања настанка и ширења болести изазване новим коронавирусом. 
Узимајући у обзир новонасталу ситуацију појаве случајева новог коронавируса у Италији, а у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести, министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске донио је Наредбу о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID-19) у Републици Српској. Она се односи на здравствене установе, јединице локалне самоуправе и аеродром и спровођење мјера за збрињавање евенуталних случајева обољелих од болести изазване новим вирусом корона, а у складу са процјеном и претходним инструкцијама ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске. 


Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске у су сталном контакту са Канцеларијом Свјетске здравствене организације у БиХ и прате препоруке Свјетске здравствене организације и Европског центра за превенцију и контролу болести.  Координационо тијелo за планирање, спровођење и праћење активности везаних за појаву новог коронавируса има 11 чланова, експерата из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, Института за јавно здравство Републике Српске, Фонда здравственог осигурања Републике Српске, Републичке управе за инспекцијске послове Републике Српске, Универзитетског клиничког центра Републике Српске, Ветеринарског института „Др Васо Бутозан“, Удружења доктора породичне медицине Републике Српске и Дома здравља Бањалука. Састанку је присуствовао и директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић, као и представници Привредне коморе Републике Српске и Уније удружења послодаваца Републике Српске. 
Министарство здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске наставиће да редовно информишу јавност о епидемиолошкој ситуацији у Републици Срској када је ријеч о новом коронавирусу.

Од 31. децембра 2019. године, закључно са 24. фебруаром 2020. године, у свијету је укупно пријављено 79.360 лабораторијски потврђених случајева обољелих од COVID-19 (обољења узрокованог вирусом SARS-CoV-2 ), укључујући 2.618 смртних случајева.
Тренутно је у Републици Српској под здравственим надзором девет особа које су допутовале из подручја захваћених вирусом SARS-CoV-2, без симптома болести.