Čordaš: Ozvaničen početak obnove kuća u Kotor Varošu

Početak obnove osam stambenih jedinica za povratnike hrvatske nacionalnosti ozvaničen je danas u Kotor Varošu potpisivanjem ugovora i uvođenjem izvođača radova na gradilište.

Projekat je vrijedan 233.202 KM, a biće finansiran iz kredita Saudijskog razvojnog fonda. Ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš, načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i korisnici projekta potpisali su danas ugovore. Čordaš je potom banjalučko građevinsko preduzeće “Gratod” uveo u posao obnove kuće Josipa Zebe u Sokolinama.

Perka Momić je zahvalila što će kuća njenog brata Josipa Zebe biti obnovljena, navodeći da je on to dugo čekao.

Velika želja mog brata je da do Velike Gospe kuća bude obnovljena kako bi mogao prenoćiti u svom domu – rekla je Momićeva.

Čordaš je rekao da je ovaj projekat skoro dvije godine bio blokiran u Sarajevu i da to ne može da razumije s obzirom da je riječ o kreditnim, a ne donatorskim sredstvima.

– Prije dva, tri mjeseca u Sarajevu smo razgovarali sa ljudima iz Saudijske Arabije i konačno smo uspjeli da deblokiramo realizaciju projekta – rekao je Čordaš.

On ističe da je najveći broj kuća u BiH obnovljen u prvih pet godina povratka.

– Ovo je stvarnost da i nakon 25 godina od izbjeglištva čovjeku obnavljamo kuću, a naša je dužnost da u mjeri u kojoj je to moguće ispoštujemo želju ljudi da se vrate u svoje kuće u mjestima predratnog boravka. Vlada RS i resorno ministarstvo su imali dobru saradnju sa rukovodstvom opštine Kotor Varoš i ona će biti nastavljena realizacijom novih projekata.  Obnovićemo na području Kotor Varoša 69 stambenih jedinica za izbjegla i raseljena lica srpske bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u vrijednosti od 2,5 miliona KM naveo je Čordaš.

Sakan kaže da Kotor Varoš i dalje ima potrebu za donatorima za obnovu stambenih jedinica.

Zahvaljujući resornom ministarstvu uspjevamo obnoviti kuće na području naše opštine i srećan sam zbog činjenice da će svim korisnicima biti omogućeni normalni uslovi za život – rekao je Sakan i dodao da je ministar Čordaš dao značajan doprinos da dođe do obnove kuća.