Црне бројке: У Републици Српској у 92 подручна одјељења неће сјести ниједан првачић

У школским клупама у оба ентитета БиХ ђака је све мање, а школе – углавном оне подручне – затварају се, док учитељи и наставници остају без посла.

Ове године у чак 92 подручна одјељења основних школа у Републици Српској ниједан првачић неће сјести у ђачке клупе. Број ђака се смањује и у централним школама, поготово у мањим мјестима. Примјера ради, 1 300 првачића је мање него прије само девет година.

Основна школа “Раде Маријанац” у Стројицама код Шипова, на примјер, прије десетак година бројала је више од 110 ученика. Данас у ту школу иде дупло мање ђака. Уписана су свега три ученика у нову школску годину, рекао је Мирко Пиљић, директор О.Ш. “Раде Маријанац”.

– Сеоска подручја су била увијек подручја расељавања. Међутим, сада је то мало и активније зато што омладина када оде у средњу школу, а потом и на факултет, мало се ко горе враћа. Ја немам, хвала Богу, миграција тог пословног типа да исписују дјецу из школе, јер су добили негдје папире у другим земљама. Али, општег је типа. Омладина не заснива породицу горе и одлази у веће градове и онда је то проблем. Основни проблем је неформирање породице и нерађање дјеце – мишљење је директора основе школе у Стројицама код Шипова.

Кључ у браву 39 школа


У нову школску годину која је пред нама (2019/2020.) само у Унско-санском кантону биће затворено 39 основних школа, највише подручних. Без посла ће остати 229 учитеља и наставника. Тако је показала анализа примјењивости педагошко-нормативних аката с приједлозима реформи, а утврдила ју је Комисија при Министарству образовања Владе УСК.

Затварање школа и смањење броја запослених у просвјети, директна је посљедица мањег броја дјеце у школама. Претходних година у великом броју одјељења било и много мање ученика од законског минимума, који подразумијева најмање 18 ученика.

Власти Унско-санског кантона најавиле су болне резове, због чега су, као и због кршења колективног уговора, прије мјесец дана протестовали просвјетни радници овог кантона. За септембар су најавили генерални штрајк.

Зехра Хоџић, предсједница Синдиката основног образовања УСК сматра да ће болним резовима власти допринијети још нижим педагошким стандардима и новим разлозима за исељавање породица из Крајине.

– Узмите буџете Унско-санског кантона од 2014. године па све до данас видјећете да је 400 радника мање у образовању у односу на 2014. То значи да се смањује број запослених у образовању, што је неминовно и ми смо свјесни тога. Али, да ли треба сада пунити учионице до максимума, који износи 32, а рецимо у Кантону Сарајево је 28 ученика – рекла је Хоџић.

Тренд смањења броја ученика присутан је годинама и постао је хроничан и озбиљан проблем босанскохерцеговачког друштва.

У прве разреде основних школа у Републици Српској ове године ће кренути око 9.300 првачића, подаци су Министарства просвјете и културе Републике Српске.