Да ли смо спремни у случају нових поплава

Четири године након поплава, вода би опет могла да запријети. Са температурама у порасту, снијег је почео да се топи, а кренула је и киша, па су се многи забринули да ће нам се поновити 2014.

У Републичкој управи цивилне заштите увјеравају да нема разлога за бригу, јер су водостаји под контролом, а и однос према кризним ситуацијама је много озбиљнији него прије.

“Уозбиљили смо контакте са локалним заједницама, са службама цивилних заштита у локалним заједницама, са начелницима и градоначелницима градова и општина. А сама РУЦЗ је у складу са закључцима Народне скупштине РС од априла 2016. године предузела низ активности”, рекао је директор Републичке управе Цивилне заштите РС Миле Међед.

Управа је 28. фебруара послала упозорење свим одјељењима цивилне заштите у Српској да постоји опасност од повећања нивоа воде. Оцјењују да је најгора ситуација на западу Српске, па у случају наглог отапања снијега сљедећих дана, не искључују ни поплаве. У Приједору су научили лекције 2014, па помно прате водостаје и временску прогнозу.

“Градоначелник Града Приједора је обавезао све субјекте заштите и спашавања да у овом периоду предузму све превентивне и оперативне мјере у смислу припреме капацитета за евентуалну појаву поплава”, рекао је шеф Одсјека цивилне заштите Приједор Душан Врањеш.

Шамац, на ушћу Босне у Саву, је општина коју је можда и најјаче погодила стихија из 2014. До данас су учинили много на санацији штете и заштити од будућих поплава, каже начелник.

“Од ’14 године до дана данашњег, у потпуности је урађен насип на ријеци Сави у дужини од километар и по, и када је ријеч о градском језгру града Шамца, урађен је насип на ријеци Босни у дужини од 1200 метара. Како сада ствари стоје, не бисмо требали да имамо изливање ни ријеке Босне ни ријеке Саве”, рекао је начелник Општине Шамац Ђорђе Милићевић.

Поплаве у мају 2014. нису заобишле ни Дистрикт. У Брчком кажу да су радили на систему канала и насипа након поплава, и да су се добро показали код великих падавина. У случају нове катаклизме – сви су у приправности.

“Људство и материјално-техничка средства су спремна. Ми имамо сарадњу са невладиним сектором, професионални дио је на располагању 24 сата. Уколико буде било потребе, ми ћемо ангажовати и ове наше чланове удружења грађана са којима имамо потписане меморандуме о сарадњи у области заштите и спашавања”, рекао је координатор за кризне ситуације у Одјелу за јавну безбједност Брчко Дистрикта Мирсад Хасанбашић.

Поплаве 2014. су биле једна од највећих природних катастрофа које су икада задесиле БиХ. У 20 општина је званично проглашена поплава, од чега осам у Републици Српској, а многе се ни дан-данас нису сасвим опоравиле. Погинула је 21 особа, а новчана штета је била већа од двије милијарде евра.

Атв