Да ли сте знали?: Постоји град у којем не постоји политика, новац, аутомобили, …

Ауровил (Град зоре) је осмишљен као универзални град у ком жене и мушкарци из свих земаља могу да живе у миру и хармонији, изнад вјероисповести, политике и националности, рекла је оснивачица овог града.

Овако је гласила прва порука Мире Алфасе о Ауровилу, граду основаном у индијској савезној држави Тамил Наду 1968. године.

„Сврха Ауровила је да реализује људско јединство“, истакла је тада Алфаса.

Овај град је, заправо, експериментални пројекат који је покренуло Удружење „Шри Оробиндо“ названо по индијском гуруу, филозофу и пјеснику који је био важан спиритуални вођа и реформатор у покрету за независност од Британије.

Оробиндова сарадница Мира Алфаса, коју су сљедбеници називали Мајком, вјеровала је да ће оснивање оваквог града допринијети индијској ренесанси. Церемонија инаугурације одржана је 28. фебруара 1968. године, у присуству делегата 124 државе, а том приликом је истакнуто да Ауровил не припада никоме одређеном, већ човјечанству. Алфаса је додала и да ће овај град бити мјесто непрестаног образовања и напретка, мост између прошлости и будућности.

Иако је очекивано да ће Ауровил бити дом педесет хиљада људи,а у мају 2014. године је процјењено да у њему живи свега 2.345 људи (1.804 одрасле особе и 541 дијете), из чак 50 нација. Највише је Индијаца (1.005), а по неколико стотина становника дошло је из Француске, Њемачке и Италије, затим Сједињених Америчких Држава, Русије, Шпаније, Шведске, Јапана, Kореје, Аустралије… Ту је и шесторо људи из Словеније.

Главни извор хране за становнике Ауровила су органско воће и поврће које сами узгајају, а поред тога се баве и прозиводњом папира и мирисних штапића које продају у оближњим градовима.

Град без новца и аутомобила

Најзанимљивије је то што у Ауровилу нећете видјети папирни новац или кованице: грађани употребљавају искључиво кредитне картице (Аурокард) и електронске рачуне, а сваки становник овог града издваја одређену суму за заједницу. На његовим улицама нећете видјети ни аутомобил, а већина грађана користи мотоцикле.

Матримандир

У центру града налази се ова необична грађевина која се сматра симболом божанског одговора на људску тежњу ка савршености. Овај својеврсни храм је мјесто за јогу и медитацију, а говор је у њему забрањен како би посјетиоци пронашли унутрашњи мир.