Данас исплата увећаних пензија: Шта се може са додатних три одсто?

Пензија увећана за, дугоочекиваних, три одсто данас стиже на рачуне и кућне адресе. Иако често и сами кажу да свака марка добро дође, бањалучки пензионери  и нису посебно срећни због повећања.

Љубица Петровић добиће шест и по марака више. Сматра да говори у име већине пензионера, па каже да је, у најмању руку огорчена.

На питање шта јој то значи на њену пензију Љубица Петровић каже: “Не значи ништа. На 220 КМ ништа не значи, нек узму себи и то” .

Неколико марака више од Љубице добиће Митар – цијелих десет. Зна гдје ће да их потроши, али је убијеђен да се може много боље.

“Повећање пензије било би кад би биле на нивоу сви једнако. 10 КМ и за нас, најниже пензије и највише пензије. Ви рачунајте повећање пензије онај који има 1000 КМ, он добија нешто а овај који има 200, шта добија 6КМ”, каже Митар Ћебић, пензионер.

Ресорни министар данас поручује да је, итекако, свјестан већих очекивања пензионера, али увјерава да се, више од овог повећања, тренутно није могло. Најављује додатно од два одсто, али тек с прољећем.

“Ми ћемо остати на нашем становишту да је реално да наредну годину повећамо пензије за два одсто и ми ћемо настојати да то буде што је могуће брже али није реално могуће очекивати негдје пред крај првог квартала 2018. године”, Миленко Савановић министар рада и борачко-инвалидске заштите.

Увећану, октобарску, пензију добиће нешто више од 258 хиљада пензионера. Уз додатна три одсто, просјечна пензија у Српској сада износи 351 марку.

(АТВ)