Данас је Бадњи дан

Православни вјерници у Републици Српској данас обележавају Бадњи дан традиционалним уношењем и паљењем бадњака, литургијама у храмовима и породичним окупљањем за посном трпезом, пред најрадосниjи хришћански празник Божић.

Патријарх српски Иринеј поручио је вјерницима поводом Божића да се радују и множе како би напунили земљу и пожелео да Бог да да овај благослов постане мера живота српског народа и свих народа на земљи, јер би на тај начин пакао братоубиства и чедоморства био замењен рајским миром и пуноћом живота.

  1. Традиционално уношење и паљење бадњака биће организовано  у свим мјесним заједницама на подручју општине.

Божић је дан када се слави рођење Исуса Христа и, заједно са Ускрсом, представља један од највећих хришћанских празника.

Припреме за овај празник почињу 40 дана пре 7. јануара Божићним постом који представља прочишћење духа и тела, а људи се у Србији поздрављају речима „Христос се роди”, а отпоздрављају са „Ваистину се роди”.

Бадњи дан је последњи дан поста, дан када се обавезно припрема посна вечера, а прати га и друга симболика код Срба, сеча бадњака, уношење сламе, бацање ораха, пијукање деце коју предводи домаћица и обилажење у круг просторије у којој се поставља посне вечере.

На Бадњи дан се служи литургија светог Васиља Великог.

Божић по јулијанском календару, поред српске, славе и руска, јерменска црква, Света гора и један део коптске цркве.