Данас је међународни дан дјетета

20. новембра 1989. је на Главној скупштини Уједињених нација усвојена Конвенција о правима дјетета која садржи универзалне стандарде које држава странка Конвенције (тј. која ју је потписала и ратификовала) мора гарантоватисваком дијетету.

У Конвенцији се говори, прије свега, о обавезама одраслих у односу према дјетету као и о обавезама бројних друштвених чинилаца у вези заштите дјетета.

То је први документ у којем се дјетету приступа као субјекту с правима, а не само као особи којој је потребна посебна заштита. За разлику од Декларације о правима дјетета (1959.) која има моралну снагу, Конвенција о правима дјетета је правни акт који има снагу закона и обавезује странке на придржавање њених одредби и укључује право надзирања примјене у државама које су ју прихватиле и ратификовале.

Данас је прави дан да се подсјетимо 10 дјечијих заповијести:

1. Моје руке су мале: не очекујте савршенство док спремам кревет, цртам или бацам лопту.

2. Моје су ноге кратке: успорите како бих вас могао стићи.

3. Моје очи нису видјеле свијет као што су ваше: помозите ми да откријем свијет. Немојте ме… спутавати.

4. Кућни посао неће побјећи. Ја нећу још дуго бити мален – нађите времена за игру са мном. …

5. Ја сам ваш посебан дар, тако са мном и поступајте.

6. Требам вашу подршку док растем. Немојте ми приговарати и кажњавати ме. Запамтите – можете приговарати мојим поступцима, а да не приговарате мени.

7. Пружите ми слободу самосталног одлучивања. Допустите ми да погријешим како бих могао научити из властитих грешака. Тако ћу једног дана бити способан да доносим правилне одлуке.

8. Немојте се бојати отићи без мене на викенд. Потребан вам је одмор од мене, а и мени од вас. То је такође одличан начин да ми покажете како сте међусобно важни једно другом.

9. Знам да је то тешко, али немојте да ме упоредјујете с мојом браћом и сестрама или с другом дијецом.

10. Немојте радити ствари умјесто мене. Тада осјећам да начин на који ја то радим није довољно добар и и да вас разочарава