Данас је Никољдан

Српска православна црква и велики број которварошких православних домова прославиће данас Светог Николу Чудотворца – Никољдан, у помен на дан када је овај светац окончао овоземаљски живот 343. године Нове ере.

Свети Никола рођен је у Патари у породици богатих родитеља, чији је иметак након њихове смрти раздијелио сиротињи. Врло млад је постао свештеник, а затим и епископ свог родног града.

Био је потпуно посвећен свештеничком животу и милосрђу и неуморно је радио на ширењу и утврђивању Христове вјере. Много је путовао и највећи број његових чуда, које је чинио за овоземаљског живота, везана су за путовања, нарочито за спашавање морепловаца из олуја и магле. Сахрањен је у саборној цркви у Миру, а када су Турци у 11. вијеку освојили тај град, Хришћани су мошти Светог Николе 1096. године пребацили у Бари, гдје се налазе и данас.

Никољдан је, уз Јовањдан и Ђурђевдан, најчешћа слава код Срба. Овом празнику посебно се радују дјеца, која уочи Светог Николе оставе чизмицу у коју се потајно остављају поклони.

Обичај потајног остављања поклона везан је за живот Светог Николе јер он доброчинства и милосрђа никада није чинио јавно. Свети Никола слави се у вријеме Божићног поста, па вјерници припремају искључиво рибу и другу посну храну.