Данас је Туциндан


Према календару Српске православне цркве данас се обиљежава Туциндан – дан када се припрема божићна печеница, односно печење за Божић. Некада се печеница тукла – убијала крупицом соли, касније ушицама од сјекире, па се онда, убијено или ошамућено прасе или јагње клало и спремало. Тиме је, по народном вјеровању, онај ко је убио печеницу скинуо одговорност са себе и преноси је на со, јер она има изразиту демонску снагу. Зато је овај дан назван Туциндан.

За печеницу се обично коље прасе или јагње, неко коље и припрема печену ћурку, гуску или кокошку. Сам одабир и припремање печенице потврђује народно вјеровање да од ње зависи срећа и благостање куће која је коље. Вјерује се да је овај обичај вјероватно остао из страних многобожачких времена, везан за приношење жртве.

Црква га је прихватила и благословила, јер послије Божићног поста, који траје шест недеља, јача храна добро дође, поготово што су тада изузетно јаки мразеви и зиме.

На Туциндан, по народном вјеровању, дјецу не ваља тући, јер ће цијеле године бити неваљала и боловаће од чирева. Ако некога и случајно ударите, тај мора брзо да изговори:“Чири, мири да имаш двадесетчетири“.

Моменат кад је печеница испечена и скинута са ражња у неким крајевима се оглашавала пуцњем из пушке.