Данас Међународни дан мира

У свијету се данас обиљежава Међународни дан мира – 21. септембар, који су утврдиле Уједињене нације у циљу подизања свијести о важности успостављања и одржавања мира међу појединцима и нацијама.

Тог дана све земље свијета, према препорукама УН, пригодним манифестацијама требало би да се укључе у „мировне акције“ и дају допринос важности очувања мира.

Генерална скупштина УН је 2001. године, посебном резолуцијом прогласила 21. септембар за Међународни дан мира, и обавезала свијет да бар тог дана мисли о миру и обиљежи га скуповима, манифестацијама, маршевима мира и концертима.

Том резолуцијом су све земље и народи, људи свих узраста и из свих друштвених слојева, позвани да славе мир и дају свој допринос да мир завлада свијетом.

Универзална порука Међународног дана мира гласи – „Нека мир превлада на Земљи, бар један дан мира и ненасиља“, а све земље и народи позвани су резолуцијом да славе мир и дају допринос да он овлада свијетом.

Звук звона и минут ћутања тачно у подне постали су већ традиција у згради УН у Њујорку. Звоно мира је 1954. године УН поклонило Удружење УН из Јапана, а изливено је од новчића које су скупила дјеца из 60 земаља.