Јуче смо обиљежили Свјетски дан доброте

13. новембар Свјетски дан доброте – одличан разлог да другима поклоњамо више пажње и доброте!

Свјетски покрет за доброту је 1998. године први пут обиљежио овај датум, а од тада се он прославља широм свијета. Овај значајан датум није одмах освојио планету, већ то чини постепено – најприје је обиљежен у Јапану, затим у Kанади, Аустралији, Нигерији, Уједињеним Арапским Емиратима, затим у Сингапуру, Италији, Индији итд. Полако, али сигурно, разумјевање значаја доброте шири се свијетом.

Основна сврха одржавања бројних акција у част доброти јесте схватање да је неопходно да погледамо изван и даље од себе, далеко од граница својих земаља и закључивање да смо сви, заправо, грађани свијета.

Добри будите прије свега према себи. Праштајте себи своје грешке, прихватајте своје мане, покушајте да будете добри према својим осјећањима. Највјеродостојнија експресија доброте је – давање. Зато дајте другима – осмијех, новац, добар савјет, добру књигу, препоручите добру музику.

Будите добри према својој земљи. Поштујте је и цијените. Добри према родитељима, сестри, брату, пријатељима. Најтеже је бити добар према незнанцу – просцу на улици, декици у аутобусу, бакици у супермакету. Доброта ће вас учинити бољим човјеком и на крају живота навести вас на закључак да нисте живјели узалуд и да вам је живот ипак био испуњен смислом који му је ваша доброта дала.

извор:бука