Данас петак 13: баксузан дан?

Најнесрећнији број бројних цивилизација у комбинацији са петим даном у седмици, улива страх у кости милионима људи широм свијета.

Порјекло вјеровања у несрећу повезану са овим даном до данас није прецизно разјашњено. Цијела ситуација вјероватно потиче још из библијских времена јер је 13. гост на Посљедњој вечери издао Исуса који је касније, разапет у петак. Такође, наводно су Адам и Ева управо у петак убрали јабуку која их је заувијек истјерала из раја.

Слично вјеровање постоји и у нордијској митологији, јер је на једну забаву упао 13. гост, опаки Локи који је организовао убиство бога весеља Балдера, након чега је Земљом завладала тама.

Још историјских догађаја се везују за овај „баксузни дан“ – тада је, према легенди, почео Велики потоп, обустављена је изградња Вавилонске куле, а и Каин је, наводно, баш једног петка 13. убио Авеља.

У забиљеженој историји, 13. октобра 1307. године, француски краљ Филип ИВ и папа почели су коначни одрачун са темпларима. Они су истовремено ухапшени, мучени због јереси и на крају погубљени, а ред је ускоро престао да постоји.

За петак 13. и нумеролози имају објашњење. Наиме, броју 13 смета позиција коју има иза броја 12, кажу нумеролози који дванаестицу сматрају комплетним бројем јер је у години 12 мјесеци, у зодијаку 12 знакова, на Олимпу 12 богова, Херакле је одрадио 12 задатака, Израел је имао 12 племена, Исус 12 апостола, 12 дана након Божића дошла су Света три краља.

Међутим наука има нешто другачије гледање. Страх од петка 13. можда није рационалан, али је и те како реалан. У питању је један од најпопуларнијих фобија и има стручни назив параскаведекатриафобије или фригатрискаидекафобија. Сама трискаидекафобија страх је од броја 13.

Када смо већ код овог занимљивог дана, ево неких занимљивости:

Велики број болница нема собу са бројем 13, неки небодери ни тај спрат, а ни аеродроми нису имуни па каткад изоставе Излаз број 13.

Амерички предсједник Френклин Делано Рузвелт није путовао 13. у мјесецу, нити је икад угостио тринаестеро људи за столом.

Наполеон и амерички предсједник Херберт Хувер такође су имали ненормалан страх од тринаестице, били су трискаидекафоби.

Марк Твен једном је био предвиђен као 13. гост на некој забави и пријатељ му је рекао да не иде.

Према грегоријанском календару највећа је вјероватноћа да ће 13. у мјесецу пасти баш у петак него било ког другог дана у седмици. У ствари, у било ком периоду од 400 година, 13. пада у понедјељак 685 пута, уторак 685 пута, сриједу 687, четвртак 684, петак 688, суботу 684 и недјељу 687 пута.

У Шпанији и Грчкој сматрају да је уторак 13. несрећан дан.

Број 13 сматра се несрећним још од древних времена, док се петак види као злокобан од 14. вијека. Ипак, петак 13. се никада није сматрао нарочито злокобним прије средине 19. вијека.

Четири од 12 филмова „Петак 13“ била су приказана баш на петак 13.

Увијек има најмање један, а највише три петка 13. сваке године.