Дарко Бојић: Православне бројанице

Молитва помоћу бројаница један је од најстаријих начина молитве, који су нарочито његовали православни монаси. Саме бројанице имају символички карактер. Обично су црне боје и тиме нас упућују да водимо трезвен и озбиљан живот у непрестаном покајању. Бројанице су исплетене од чисте овчије вуне, што нас подсјећа да смо ми словесне овце Доброг Пастира Господа Христа који је сам као Јагањац Господњи пострадао за нас и избавио нас од вјечне смрти. Мале бројанице обично имају 33 чворића. Постоје и веће бројанице од по 50, 100 или 300 чворића. Према једном старом предању, био је један монах који је желио да начини вунену бројаницу да би одбројавао своје молитве, али ђаво му је стално развезивао чвориће које би исплео. Једном му се јавио анђео и научио га да плете чворић који се састоји од седам уплетених крстова. То је један од најкомпликованијих чворова на свијету. Овакву бројаницу ђаво није могао да расплете.

Постоје бројанице разних облика и величина. Већина има уплетен крст између чворића који означава крај, као и неку врсту ознаке попут перли на сваких 10, 20 или 50 чворића. Постоји много врста бројаница. Неке су исплетене од вуне или свиле или неког другог скупоценијег или простијег материјала. Друге су направљене од перли или од осушених бобица једне биљке назване „Богородичине сузе“.

Бројанице су једна од ствари које се дају православном монаху приликом примања монашког пострига. Даје му се као духовни мач помоћу којег ће као Христов војник морати да се бори против мисленог непријатеља, ђавола. Овај мач користи призивајући име нашег Господа Бога и Спаситеља Исуса Христа и молећи за Његову милост Исусовом молитвом: „Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног“. Ова молитва се може изговарати у скраћеном облику: „Господе Исусе Христе, помилуј ме“, или у проширеном: „Господе Исусе Христе, Сине Божији и Ријечи Божија, молитвама Пресвете Богородице и свих светих Твојих, помилуј ме грешног“.

Њихова главна сврха је да нам помогну при молитви Богу и Његовим светима,те да нам служе као стални спољашњи подсјетник и благослов. Многи користе бројанице када одлазе на спавање. Прекрсте свој кревет, узму бројанице, прекрсте се, легну и тихо изговарају молитву док не заспу. То де се будиш са бројаницама између прстију или на твом јастуку ти помаже да започнеш нови дан са молитвом. Али да неко заврши претходни дан тихом молитвом је још бољи начин да се молитвено започне нови дан, а да не помињемо и као припрема за вјечни дан, ако нам те ноћи дође сан смрти. Други опет узимају у руку бројанице у тренуцима неактивности, када иду на посао или путују. Било када да се током дана сјетиш, узми у руку мале бројанице. Комбинација овог и молитве коју упражњаваш током одређених сати дана ће ти помоћи да се сконцентришеш и молиш неколико пута током дана, без обзира гдје си и шта радиш.Наш ум је стално заокупљен разним мислима. Не стижемо ни да започнемо молитву, а већ схватамо да нам ум размишља о нечем другом. И у том случају нам бројанице међу прстима могу помоћи да наш ум брже вратимо на молитву.

Овдје смо направили један преглед о великој науци молитве, коју су Свети Оци назвали умјетношћу над умјетностима. Постоји обимна и богата литература свих великих људи познавалаца молитве, из свих времена, што може да нам помогне и да нас води при изучавању, уз Божију помоћ, ове највеће и најкорисније од свих наука. Редовно читање Светог Писма, Житија Светих и других побожних и духовних текстова нам може значајно помоћи. Књиге као што су „Добротољубље“ садрже значајне и надахњујуће савјете и упутства, да би неко научио да се моли као хришћанин, јер молитва је суштински дио живота неког хришћанина. Изнад свега је потребна благодат Божија у Цркви, посебно кроз свете тајне исповести и причешћа Светим Даровима

Ово су само неке уводне мисли о томе како треба да користимо бојанице. Али најважније је да неко почне да се моли. Бројанице се не моле саме од себе, иако су неке тако лијепе, да могу давати такав утисак. Оне су свакако важно традиционално помоћно средство за молитву, посебно за свакодневно молитвено правило. Основно је да се концентришемо на ријечи молитве и да нам молитве тече из срца Исусу Христу, нашем Господу и Богу. Ако ти ова мала бројанице помаже да се молиш или те подсјећа на молитву, или ти помаже на неки начин да постанеш више молитвен, онда је испунила своју сврху. Довела те је ближе Христу, нашем Богу, и ближе Царству Божијем, јер Царство Божије је у нама.

Дарко Бојић