Дарко Момић у Банском двору одржао промоцију књиге „Елем“

Бањалучка промоција дуго очекиване збирке вербалних деликата Дарка Момића Чкаље одржана је јуче, 27. септембра, у 19:00 у Вијећници Банског двора. Ове сјајне колумне настајале су током његовог рада у дневним новинама Пресс РС од 2007. до 2016. Ову књигу је написао сјајан стилиста, велики мајстор наслова и човјек којег с једнаким задовољством и уживањем читају и академици и аутомеханичари, а изабране колумне је за штампу приредио Горан Дакић, новинар и писац.

„Нека звучи и нескромно, али промоција „Елема“ у Банском двору је била ај’ здра’о. Вијећница пуна као шипак, Борис Максимовић, Горан Дакић и Ђоле Вуковић ме нахвалили до мјере да ми је било и неугодно, пријатељи на окупу… Поносан сам и почаствован.“ изјавио је Дарко Момић.

А шта је то због чега Чкаљу толико воле? Може се рећи много тога, али вјероватно је најбитнији његов брутално прецизни, а истовремено веома духовити стил, базиран на вицу и анегдоти, који је у стању у три реда да објасни суштину постдејтонске БиХ.

Ђорђе Вуковић написао је у рецензији ове књиге сљедеће редове: „Момић не жели да буде заштићени свједок, теткица која одбија да призна шта је све смућкала у чорбу. Другим ријечима, не покушава да сакрије презир према мутиводама, социјалну резигнираност, национални ентузијазам. Ипак, у његовим критикама врло лако могу се препознати и утврдити његова мјерила, стајалишта, мотиви и намјере.“