Дарујемо крв за оне које дарују живот

Котор Варош је једна од општина са највећим бројем добровољних давалаца крви, а которварошани ће своју хуманост да покажу и 08. јула (петак) када ће се у просторијама зграде Црвеног крста одржати Акција добровољног давања крви. Акција ће се одржати у временском периоду од 9:30 до 16:00 часова.

Најдрагоцјеније течности од које живот значи никада није довољно. Давањем крви показује се највећа хуманост и несебичност.

Датум који обједињује ту људску доброту и дарежљивост кроз Свјетски дан добровољних давалаца обиљежен
је јуче, на дан када је рођен аустријски биолог Карл Ландшајнер, који је заслужан за откриће крвних група код човјека, за шта је 1930. године добио Нобелову награду.

Ове године кампања Свјетске здравствене организације у средиште је ставила мајке, труднице и породиље. „Дарујемо крв за оне које дарују живот“ каже се у саопштењу ове организације, а овогодишњи слоган је „Сигурна крв за спашавање мајки“.

Према подацима Свјетске здравствене организације свакога дана 800 жена умре од компликација током трудноће или приликом порођаја.Трансфузија крви и крвних продуката помаже у спашавању милиона људских живота.

Циљ Свјетске здравствене организације је да до 2020. године све земље дођу до својих резерви крви кроз добровољно неплаћено давање крви.

Данас у само 62 земље у свијету се националне залихе крви обезбјеђују 100% кроз добровољно неплаћено давање крви, док 40 земаља још увијек зависи од породичног давања или чак плаћених донатора.