Do proljeća 2018. put Kotor Varoš – Kneževo

Umjesto krivinama i makadamom, uskoro bi se od Kotor Varoša do Kneževa moglo voziti kvalitetnim i modernim putem. U Putevima Srpske imaju plan – kreditno će se zadužiti da prošire i asfaliraju tu saobraćajnicu.

Iako je riječ o skoro devet miliona maraka, i vozači pričaju da bi se itekako isplatilo.

“Izgradnja ovog puta za nas bi puno značila. Često idemo ovim putem, brže bi došli, bio bi ljepši put”, kaže Zijad Zolota.

put

Ugovor o izgradnji tog puta potpisan je prije tri godine sa “Niskogradnjom”, ali nove saobraćajnice još nema, jer su Putevi radove zaustavili na pola posla. Tada nisu imali para za njihov nastavak, a i danas ih, kažu, muči isti problem.

Da ne bi propao i dosadašnji trud, prelomili su i uputili zahtjev Vladi za odobravanje kredita od 8,97 miliona maraka.

“Sadašnje rukovodstvo je prepoznalo značaj toga puta i mi smo u planu za 2017. predvidjeli nastavak toga puta i to iz kreditnih sredstava. Mi smo poslali Vladi RS zahtjev da dobijemo saglasnost za kreditno zaduženje”, kaže Nenad Nešić, direktor Puteva RS.

telop

Iako se još uvijek samo priča o nastavku izgradnje regionalnog puta Kneževo – Kotor Varoš i Vlada tek treba da razmotri odobravanje kredita za izgradnju tog puta, iz Niskogradnje su već počeli sa izvođenjem tih radova.

Ako sve bude išlo po planu, stanovnici dvije opštine dobili bi modernu saobraćajnicu do kraja zime.

Iz Ministarstva saobraćaja kažu da podržavaju povezivanje opština, naročito kada je riječ o privrednoj saradnji, ali još ništa ne obećavaju. Odgovaraju da će Vlada o kreditu odlučiti na sutrašnjoj sjednici:

“Informaciju da li je predmetni zahtjev odobren ili ne imaćemo danas po završetku sjednice Vlade”.

Prvi čovjek Kotor Varoša već je govorio da je većina stanovnika Kneževa zaposlena u njihovoj opštini. A i u Kneževu uskoro treba da otvore pogon fabrike obuće iz Kotor Varoša. Izgradnja puta bi im zbog toga bila posebno značajna.