Добровољни даваоци крви који немају здравствено осигурање без бенефиција

Добровољни даваоци крви који драгоцјену течност дају једном, 10 или 100 пута, а немају здравствено осигурање, немају право ни на какве бенефиције.
У Заводу за трансфузијску медицину РС кажу да су права и бенефиције добровољних давалаца крви регулисани Правилником о измјенама и допунама Правилника о садржају и обиму права на здравствену заштиту и партиципације.

Овим правилником је утврђено да су сви осигурани добровољни даваоци крви који су крв дали више од 10 пута трајно ослобођени партиципације.

“Они који су даровали крв мање од 10 пута ослобођени су плаћања партиципације 12 мјесеци од посљедњег давања крви”, рекли су у овом заводу.

Према овом правилнику, права и бенефиције добровољних давалаца крви односе се само на оне даваоце који имају здравствено осигурање.

Сви остали даваоци течности која живот значи који немају здравствено осигурање, ма колико пута даровали крв, нису ослобођени партиципација.

Љубиша Батар, предсједник Удружења добровољних давалаца крви града Бањалука, рекао је да ће ово удружење ићи са приједлогом Градској управи да се оним даваоцима који су крв даровали преко 50 пута омогући бесплатна мјесечна карта или паркинг, али да сматра да ослобађање од партиципације оних давалаца који нису осигурани није одрживо.

“Мислим да би то било превелико оптерећење за Фонд здравственог осигурања РС. Ми смо задовољни бенефитима које имамо, јер на примјер бањско лијечење или неке медицинске претраге као што је магнетна резонанца много коштају, а ми смо у потпуности ослобођени плаћања“, рекао је Батар.

Горан Марјановић, члан Управног одбора Друштва добровољних давалаца крви “Здравље” из Бијељине, каже да у њиховом друштву неријетко имају случајеве редовних давалаца крви који немају здравствено осигурање, те да ће се борити да и ови даваоци остваре иста права и бенефите.

“Иако се редовно боримо за права давалаца крви, они који немају здравствено осигурање немају бенефите. Надамо се да ћемо временом и то да промијенимо”, казао је Марјановић.

У Фонду здравственог осигурања РС кажу да у РС мали број грађана нема никакво здравствено осигурање.

Истичу да постоје различити начини како неко може остварити здравствено осигурање, те да се поред запослења или пензије, грађани могу осигурати преко Завода за запошљавање РС, али их може и осигурати члан породице.

“Такође, лица која су корисници права из Закона о социјалној заштити могу се пријавити преко Центра за социјални рад. Важно је истакнути да су све наше пословнице отворене да пруже помоћ и подршку за грађане који евентуално нису у систему осигурања“, рекли су у ФЗО РС.