Додик се плаши нових протеста

Предсједник Републике Српске Милорад Додик каже да неће дозволити било какву анархију у вези с организовањем протеста у Републици Српској због поскупљења горива. Додик поручује да сваки протест мора бити организован у складу са законом.

 

„Тражићу од полиције да склања аутомобиле који се буду заустављали на улицама. Сваки протест који се организује мора бити пријављен и све што угрожава друге подлијеже законској одговорности. Не можете да зауставите аутомобил негдје на цести и тако угрозите друге или зауставите саобраћај, а некоме, рецимо треба Хитна помоћ у том тренутку. Ако хоћете да протествујете због горива онда станите на бензинску пумпу и ту изразите своје незадовољство. Пријавите се и протествујте, никакав проблем није, али то мора бити пријављено и одобрено и не смије угрожавати никога другог – рекао је Додик у изјави порталу Српскаинфо.

Он и иза ових најављених протеста види политику и покушај дестабилизације.

Додик сматра да најављени протести због поскупљења горива немају основа, јер је, како истиче, гориво у Српској најјефтиније у односу на земље региона.

-Гориво у Федерацији БиХ је за десет одсто скупље у односу на Српску, у Хрватској за 43 одсто, Србији 30 одсто, Црној Гори 40 одсто, Албанији за 44 одсто, Словенији 36 одсто и Грчкој и Италији око 65 одсто. Значи, свака трећа литра овде је џаба у односу на Италију и Хрватску. Цијена нафте је скочила на свјетском тржишту и то је нешто на шта ми не можемо да утичемо. Све је ствар берзе, ако поскупи на свјетском тржишту и овдје ће, ако појефтини и овдје ће појефтинити – рекао је Додик.

(БН/Српскаинфо)