Донирана опрема за заштиту од поплава

Представници Развојног програма Уједињених нација /УНДП/ јуче су у Челинцу предали представницима локалних заједница и управама цивилне заштите опрему за узбуњивање и комуникацију, те мапе опасности од ризика од поплава за 14 локалних заједница у сливу и притокама ријеке Врбас, укупне вриједност веће од милион КМ.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да је ријеч о донаторским средствима која су обезбијеђена захваљујући преданом раду и залагању ресорног министарства и Владе Републике Српске.
Голићева, која је у Челинцу присуствовала церемонији примопредаје опреме за узбуњивање и комуникацију, те презентацији мапа опасности и ризика од поплава, подсјетила је да је ресорно министарство недавно локалним заједницама поклонило неколико хидрометеоролошких, хидролошких и падавинских станица у вриједности 568.000 КМ.
Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан рекао је да донирана опрема садржи једну сирену за рано узбуњивање на опасност од поплава, која је постављена на објекту Основне школе у Забрђу као и двије стационарне станице за комуникацију.
Стационарне станице ће бити постављене у скупштинској сали и у возилу комуналне полиције, а добили смо и пет мобилних станица за комуникацију“, додао је Сакан.

У штабу цивилне заштите Котор Варош истичу да ће ова опрема имати велики значај за локалну заједницу и цивилну заштиту, јер је ријеч о раном упозоравању на поплаве.

Извор: opstinakotorvaros.com