Доза занимљивости:У Израелу пронађено нетакнуто јаје старо 1.000 година


Археолози су открили нетакнуто кокошје јаје старо 1.000 година током недавних ископавања у граду Јавне, саопштила је Израелска управа за антиквитете. Читаво јаје је пронађено на мјесту које датира из Византијског периода од четвртог до седмог вијека нове ере. Јаје је било обавијено људским изметом, а пронађено је у древној септичкој јами.

„То је веома ријетко откриће у Израелу и свијету. Поналажење дјелића љуски јаја је увијек занимљиво откриће приликом ископавања, али је релативно уобичајено. Kомплетно јаје је заиста јединствено. Фрагменте љуске јајета увијек је занимљиво пронаћи, али цијело јаје је јединствен случај. Унутрашњост љуске која је у одличном стању ће нам омогућити да извучемо ДНK“, рекла је Ли Пери Гал из те управе.

С обзиром да је било напукло, већи дио садржаја је исцурио али је остао дио жуманцета, што ће омогућити даље анализе.
„Kокошке су у југоисточној Азији одомаћене релативно недавно, прије око 6.000 година, али је било потребно вријеме да почну да се користе у исхрани. Kоришћене су у друге сврхе, за борбу пијетлова, сматране су лијепим животињама, излагане у древним зоо вртовима и поклањане краљевима“, рекла је Пери Гал.

Она је објаснила да је заправо једно од најстаријих мјеста у свијету гдје су нађени докази о узгоју кокошака Мареша из хеленистичког периода у Израелу старо 2.300 година, пренијели су израелски медији.

Древне кокошке нађене у региону, као и њихова јаја, биле су мање од садашњих. Постале се важне у исхрани древних Јевреја, а потом муслимана који не једу свињетину.
Јаје пронађено у граду је још више напукло и сломило се када је извађено са мјеста гдје је пронађено али је враћено у првобитно стање у лабораторији Управе за антиквитете.

„Чак и данас јаја ријетко „преживе“ у картону у супермаркету а да се не разбију. Невјероватно је што је ово јаје остало цијело током 1.000 година“, рекла је археолог Ала Нагорски.

Пронађено је у оквиру пројекта изградње новог кварта у граду, а по израелском закону прије сваког таквог потеза морају да се заштите ископине.

(интернет)