Душан Илић из Масловара колекционар старих предмета

Душан Илић из Масловара код Котор Вароша већ дуже од десет година бави се интересантним хобијем – сакупљањем старих предмета са подручја села Масловарe а и шире. Неки од ових предмета стари су и више од једног вијека.

У Илићевој богатој колекцији налази се више од 400 експоната које је годинама сакупљао. Управо из љубави према селу, традицији и неким минулим временима проистекла је и идеја за овај необичaн хоби. Већину предмета је имао од својих предаха, а неке је добио на поклон од пријатеља и новчано одкупио.

–Доносио сам их кући, па онда неко би дао са стране, из другога села, из других мјеста, тако да то не би остало у забораву, да се види  какви су се предмети користилу у домаћинству, са каквим се предметима радило, како се ткало, како се обрађивала земља, рекао је Илић.

Међу Илићевим старинама могу се пронаћи готово сви они предмети без којих живот једног човјека некада није био могућ. Петролејке и карабитне лампе, дрвени точков, ћупови, пиштољ и сабља из прошлог вијека, само су неки од предмета који се могу видјети у колекцији овог Масловарца. Иако је било понуда, ове старине нипошто не би продавао.

-Када бих  био у могућности волио бих да направим велику просторију гдје бих могао да све ове предмете излозим, пошто је овај простор мали за све те експонате које посједујем и које ћу наставити и даље да прикупљам, истакао је Илић.

Он поред сакуплања старих предмета бави се израдом разних украса, за украшавање дворишта (фонтана, воденица, мини дрвени аутомобил, украси за цвијеће), као и разне украсе за ентеријере.