Ekološka katastrofa na pomolu: Životinjski otpad istovarili pored puta

Maslovare nadomak Kotor Varoša su pred ekološkom katastrofom. Na lokalitetu Hrastova kosa, sa lijeve strane magistalnog puta Banjaluka- Doboj, nečuven prizor. Na sve strane ogromne količine kokošjeg perja, iznutrice, nožice, sve tako već dvije sedmice stoji i truli, a Borjom se širi nesnosan smrad.

Da situacija bude gora dobar dio klaoničkog otpada završio je u izvorima pitke vode. Čim su otkrili šta se dešava mještani su zatvorili rezervoare sa vodom, pa se sada snalaze kako umiju.

vlcsnap-2015-05-27-15h59m10s213

“ U kantama nosimo vodu pošto smo morali vodovod da isključimo koji smo prije četiri godine priključili. Izašao nas preko 20 hiljada maraka, jer ne možemo djeci davati te toksične materije”, rekao je Stanislav Župljanin iz Maslovara.

Stanislav nažalost nije jedini, iako je njegova kuća tik uz sada, otpadnu vodu. Ovo je zločin, nečovječan i nehuman čin, žale se okupljeni mještani.

vlcsnap-2015-05-27-15h58m19s218

Trenutno je ugroženo više od 40 domaćinstava. Revoltirani mještani najavljuju okupljanja sve dok se njihov problem ne riješi.

Božica Jotanović od kako živi u Maslovarama ne pamti ništa slično. Najprije je primjetila da stoka ne pije vodu, da voda ima čudan miris, a potom se, kaže, pretvorila u neku vrstu mutne sapunice. O zajedničkoj muci i mogućoj ekološkoj katastrofi mještani su obavjestili nadležne, a ukoliko se otpad hitno ne ukloni, pribjećiće će radikalnijim metodama.

“Moramo uzeti burad pa pokupiti otpad i pred opštinu. Nek i njima tako miriše neka udišu ako more tako”, ističe Božica Jotanović iz Maslovara

vlcsnap-2015-05-27-15h58m03s49

Ko je unaokolo razbacao klaonički otpad, mještani mogu samo da nagađaju, iako nema sumnje da je u pitanju neka od ovdašnjih firmi koja se bavi preradom pilećeg mesa. Čeka s zvanična potvrda iz MUP-a, a pitanje je sata kada će se otkriti ko stoji iza tog nedjela, kažu nadležni.

“U toku je akcija pronalaska počinoca i na dobrom smo tragu da se počinilac pronađe. Služba radi na tom slučaju a kad dobijemo informacije o počiniocu sankcionisaćemo prekršaj”, rekao je Milenko Đurić, koordinator službe za inspekcijske poslove i komunalnu policiju u Kotor Varošu.

Ono što najviše zabrinjava Kotorvarošane jeste nepristupačan teren i mogući problemi prilikom njegove sanacije . Čak i kada se otkrije krivac za nesreću mještana, šteta je nemjerljiva jer voda iz izvora, možda još dugo neće biti za piće.

Izvor: atv-bl