Привредни и економски развој Котор Вароша у фокусу ГИЗ-а

У кабинету начелника општине Котор Варош, данас је одржан иницијални састанак општинског руководства и представника Њемачког друштва за међународну сарадњу – ГИЗ. На састанку је било говора о потенцијалима, потребама и интересима за могућу сарадњу у области развоја привреде и економије на локалном нивоу.

Тренутно смо у фази одабира нових општина у БиХ са којима желимо сарађивати. Одушевљени смо потенцијалима општине Kотор Варош, а поготово због чињенице да је ова локална заједница ушла у програм сертификације према БФЦ СЕЕ стандарду, који представља јединствен регионални програм за унапређење конкурентности локалних самоуправа, а који се проводи у Републици Србији, Хрватској, Македонији и Босни и Херцеговини. То је добра претпоставка за сарадњу, као и чињеница да постоји Привредни савјет. Искрено се надам да ћемо успоставити сарадњу на обострано задовољство, а оно што је неопходно је јачање дијалога са приватним сектором, јер је потенцијал предузетништва у овој општини изузетно велики, са посебним нагласком на металну, дрвну и пољопривредну индустрију“, истакла је Kарин Рау, водитељ пројекта за економски развој и сарадњу у ПроЛоцал програму.

Општинско руководство је представницима ГИЗ-а представило актуелна дешавања у привредном и економском сектору, на простору которварошке општине,као и планове за наредни период.

Ми смо данас презентовали наше потенцијале, могућности и тренутно стање у општини. Вјерујемо да ћемо ући у пројекте које ГИЗ реализује на простору БиХ. Морамо бити оперативни и кооперативни у наредном периоду и да јасно изразимо наше жеље и потребе. Велика је ствар што смо крајем прошле године ушли у програм према БФЦ СЕЕ стандарду и да имамо привредни савјет, као и константну жељу за привредним развојем. Наша индустрија је њима потенцијално интересантна, а врло значајно је да смо у пројекту пољопривреде која је актуелна на тржишту и коју подржавају међународне организације. Сматрам да смо прелиминарно доста близу да испунимо услове ГИЗ-а“, рекао је Далибор Вучановић, начелник општине Котор Варош.

ГИЗ проводи програм „Јачања локалне самоуправе и економски развој“ од 2013. године. ПроЛоцал пружа стручну и дјелимично финансијску помоћ домаћим актерима који се баве локалним економским развојем у циљу развоја привреде на својим локацијама. Области које подржава ПроЛоцал су побољшање локалног пословног окружења и конкурентности одређених сектора индустрије. Градишка, Козарска Дубица, Теслић, Лакташи, Жепче, Коњиц, Јабланица, Прозор-Рама и Тешањ, су тренутно партнерске општине овог програма.

Састанку су поред општинског руководства, присуствовали и Карл Хајнц Јах, водитељ компоненте локалног економског развоја у ПроЛоцал програму, Доналд Прохаска, регионални координатор за Бања Луку и виши савјетник у овом програму Бојан Војводић. В.Ђ.